Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

ЄС допомагає Україні покращити управління ризиками катастроф

ЄС допомагає Україні покращити управління ризиками катастроф, - представництво Єпропейського Союзу в Україні.

Програма з попередження, готовності та реагування на природні та техногенні катастрофи в країнах Східного Партнерства (PPRD East 2), що фінансується ЄС, протягом 4 з половиною років її впровадження допомогала Україні покращити управління ризиками катастроф. Як повідомили на засіданні Національної консультативної групи PPRD East 2 у Києві 6 лютого 2019 року, допомога стосувалася узгодження національного законодавства з стандартами ЄС, проведення тренінгів для співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій та інших зацікавлених сторін з управління ризиками катастроф.

На національному рівні програма PPRD East 2 підтримала Україну у внесенні до Водного кодексу основних положень та принципів Директиви Європейського Союзу про повені. Використовуючи експертизу Програми, Україна також змінила своє національне законодавство з метою приведення його у відповідність до передової практики ЄС підтримки приймаючої сторони, яка є основою для отримання допомоги, наданої з боку іноземних сил Україні у випадку катастроф, а також привести національну систему даних про втрати від катастроф у відповідність до вимог Спільного дослідницького центру ЄС з питань втрат від катастроф та Сендайської рамкової програми, що є добровільною необов'язковою угодою щодо зменшення ризику катастроф, ухваленою державами-членами ООН у 2015 році.

«Завдяки успішному впровадженню програми PPRD East 2, Україна перебуває у завершальній стадії вдосконалення системи збору даних про втрати від катастроф шляхом приведення національного законодавства до міжнародних стандартів. Це дозволить Україні бути готовою до реалізації Сендайської рамкової програми та її звітності», − сказав заступник голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Руслан Білошицький.

Україна також скористалася регіональною діяльністю, що здійснюється в межах Програми. Обмін досвідом та навчання з іншими країнами відкрили шлях для України для зміцнення транскордонного та регіонального співробітництва. Одним з кращих прикладів є розробка протоколу управління паводковими ризиками Дністра після ратифікації Верховною Радою Угоди між Україною та Молдовою про співробітництво щодо збереження басейну Дністра.

З точки зору фактів та цифр, Україна взяла участь у 40 регіональних та 8 національних заходах Програми, загалом 312 учасників - 194 з Державної служби України з надзвичайних ситуацій та 118 інші зацікавлені сторони з управління ризиками катастроф. Було призначено п'ять відповідальних осіб за кожну відібрану тему (управління ризиками катастроф та оцінка ризика катастроф, збір даних про втрати від катастроф, підтримка приймаючою сторони, підвищення обізнаності щодо катастроф та отриманні уроки цивільного захисту), також створили п'ять національних міжвідомчих робочих груп.

Довідкова інформація

Сендайська рамкова програма − це добровільна угода, яка визнає, що держава має головну роль у зменшенні ризику катастроф, але відповідальність повинна поділитися з іншими зацікавленими сторонами, включаючи місцеві органи влади, приватний сектор та інші зацікавлені сторони. Вона спрямована на суттєве зменшення ризику катастроф і втрат у житті, життєдіяльності та охороні здоров'я, а також економічних, фізичних, соціальних, культурних та екологічних активів осіб, підприємств, громад та країн.

Програма з попередження, готовності та реагування на природні і техногенні катастрофи у країнах Східного партнерства (PPRD East), що фінансується ЄС, сприяє захисту навколишнього середовища, населення, культурної спадщини, ресурсів і інфраструктури країн Східного партнерства шляхом зміцнення стійкості країн, їхньої готовності та реагування на техногенні катастрофи і катастрофи, спричинені природними явищами. В даний час на 2-му етапі Програма PPRD East сприяє зміцненню потенціалу в сфері управління ризиками катастроф на національному рівні у Азербайджані, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдові та Україні з метою розширення регіонального співробітництва між країнами-партнерами та поступового наближення країн-партнерів до Механізму цивільного захисту ЄС. Цей 2-ий етап триватиме з 2014 по 2019 рік з бюджетом 5,5 млн євро.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ