Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ЄС ухвалив одинадцятий пакет санкцій проти росії

Рада ЄС затвердила 11-й пакет економічних та персональних санкцій проти росії. Цей пакет спрямований на посилення запроваджених за останній рік обмежень і боротьбу з обходом санкцій.

Про це йдеться в офіційному прес-релізі на сайті Ради ЄС та прес-релізі на сайті Європейської Комісії.

«Сьогоднішній пакет збільшує наш тиск на росію та на воєнну машину путіна. Перериваючи шляхи для ухилення (від санкцій), ми доведемо до максимуму тиск на росію, надалі позбавляючи її ресурсів, яких вона відчайдушно потребує для продовження своєї злочинної війни проти України», — сказав Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Новий пакет зокрема містить такі пункти:

  • Впровадження нового інструменту боротьби з обходом санкцій для обмеження продажу, постачання, передачі або експорту визначених санкційних товарів і технологій до країн, які піддаються постійному та особливо високому ризику обходу санкцій. 

  • Заборона транзиту через територію рф більшої кількості товарів і технологій, які можуть використовуватися для військових потреб, авіації чи космічної індустрії та авіаційного і ракетного пального – для товарів, які везуть з ЄС до третіх країн. 

  • Додано до списку 87 нових суб’єктів за пряму підтримку російського воєнно-промислового комплексу (далі - ВПК) – до них застосують суворіші експортні обмеження. Це зокрема 4  іранські виробники дронів, які постачають їх до росії, а також компанії з третіх країн, які допомагають росії обходити торгові обмеження, та кілька російських компаній, які виробляють електроніку для російського ВПК. 

  • Розширено список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки, зокрема електронні компоненти, напівпровідникові матеріали, обладнання для виробництва та тестування електронних інтегральних схем і друкованих плат, оптичні компоненти, навігаційні прилади, метали тощо.

  • Посилення обмежень на імпорт виробів із заліза та сталі: вимога підтвердження, що використовувані сировинні ресурси походять не з росії.

  • Заборона продажу, ліцензування, передачі права інтелектуальної власності та комерційних таємниць, які використовуються у зв’язці з товарами, які підпадають під обмеження, щоб запобігти виготовленню санкційних товарів за межами ЄС.

  • Розширення заборони на експорт нових та вживаних елітних автомобілів з об’ємом двигуна понад певний (> 1900 см³), а також на всі електромобілі та гібриди. Повна заборона на деякі типи компонентів машин.

  • Повна заборона на перевезення товарів у ЄС автодорожним транспортом, причепами і напівпричепами, які зареєстровані у росії – навіть якщо сама фура-перевізник зареєстрована не у рф. 

  • Заборона на доступ до портів ЄС для суден, які здійснюють перевезення з судна на судно, підозрюваних у порушенні заборони на імпорт російської нафти або обмеження цін коаліції G7.

  • Заборона на доступ до портів ЄС для суден, які маніпулюють або вимикають свою навігаційну систему відстеження під час транспортування російської нафти, що підпадає під дію заборони на імпорт нафти або обмеження цін G7.

  • Припинення можливості імпорту російської нафти через трубопровід для Німеччини та Польщі.

  • Понад 100 додаткових фізичних та юридичних осіб підпадають під замороження їхніх активів. 

  • Призупинення ліцензій на мовлення ще на 5 медіа, які прямо або опосередковано підконтрольні рф і використовуються для маніпулятивного подання інформації: RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook і Katehon. 

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, 21 червня посли Європейського Союзу погодили новий одинадцятий пакет санкцій проти Російської Федерації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ