Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

ЄС закликає росію надати списки полонених і звільнити цивільних українців

Європейський союз закликає росію звільнити усіх затриманих цивільних українців та надати вичерпні списки і місцеперебування всіх українців, позбавлених волі.
Фото: REUTERS

Про це йдеться у заяві ЄС щодо агресії рф проти України, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, передає Укрінформ.

"ЄС вкотре закликає росію дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань, зокрема, негайно і беззастережно звільнити всіх свавільно затриманих українських цивільних осіб та надати вичерпні списки імен і місцеперебування всіх українців, позбавлених волі", — йдеться у заяві.

ЄС також закликав негайно звільнити трьох співробітників СММ ОБСЄ затриманих росією.

"росія також повинна забезпечити негайний, безпечний і безперешкодний доступ МКЧХ до всіх місць, де утримуються українці, як на тимчасово окупованих українських територіях, так і в росії", — заявили у Брюсселі.

У ЄС також вказали на те, що питання зниклих безвісти українських цивільних осіб "нерозривно пов'язане зі становищем тисяч українських дітей, які залишаються безвісти зниклими після примусового переміщення або депортації росією".

У Брюсселі нагадали, що Росія постійно ігнорує свої обов'язки та зобов'язання в рамках міжнародного гуманітарного права щодо реєстрації, відстеження, зв'язку та відновлення контактів з сім'ями цих дітей, посилюючи тяжкість їхнього становища.

Наголошується, що росія та її керівництво «повинні понести повну відповідальність за ведення агресивної війни проти України та інші найтяжчі злочини за міжнародним правом, а також за величезну шкоду, заподіяну війною».

"ЄС твердо налаштований на забезпечення повної відповідальності за всі злочини, скоєні у зв'язку з агресивною війною росії проти України, включаючи права жертв на правосуддя та відшкодування, а також гарантії неповторення", — заявили в Євросоюзі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ