Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Юрій Михальчишин: треба припинити закопувати гроші у болото

Колишній депутат Верховної ради України 7-го скликання, політолог та експерт з питань безпеки Юрій Михальчишин прокоментував витрати місцевих органів влади, які ніяк не наближають нашу перемогу у війні з Росією.
Юрій Михальчишин. Фото: Гал-інфо

Як зазначив Юрій Михальчишин, в розпал російсько-української війни, коли оперативно-стратегічна обстановка на фронті залишається вкрай напруженою, а росіяни щодня кидають в горнило війни десятки мільярдів доларів, українці абсолютно справедливо обурюються тим ідіотським видаткам, які по всій країні зараз здійснюють місцеві бюджети.

Він навів приклад, коли в Києві на реконструкцію дорожньої розв'язки планують витратити 1 мільярд 300 мільйонів гривеньУ Львові на будівництво алеї з бруківки у формі вишиванки довжиною півтора кілометра планують потратити 17 мільйонів гривеньВ Житомирі на реконструкцію стадіону – 70 мільйонівА у містечку Ківерці, на Волині, де мешкає 15 тисяч громадян, планують витратити на реконструкцію стадіону 145 мільйонів гривеньЦе при тому, коли вся країна продовжує збирати кошти на тепловізори, на безпілотники, на автомобілі, на пальне.

Скільки ще це може тривати, ставить питання Михальчишин.

"Насправді інструмент є і він давно відомий. Колись я працював у Верховній Раді України, у бюджетному комітеті, і пам'ятаю таке поняття, як секвестер державного бюджету, якраз для надзвичайних і екстремальних ситуацій на зразок воєнного стану, потрібно робити скорочення видатків державного бюджету. Відповідно нам потрібно відмовитися від капітальних видатків за принципом ми нічого не будуємо, тільки ремонтуємо, а всі кошти із видаткової частини державного бюджету і місцевих бюджетів на капітальні роботи мають бути передані у резервні фонди бюджету як державного, так і місцевих. Причому це зробити дуже просто. Ініціатива може виховувати від уряду, від президента, від окремого народного депутата.

А щодо місцевих територіальних громад, у яких завдяки децентралізації за останні роки побільшило грошей, але ж ніяк не побільшило розуму, то потрібно заправити механізм, згідно з яким це будуть робити обласні військові адміністрації.

Бо якщо до них не достукуємося ми, не виключено, що за дуже короткий період часу цими чудовими стадіонами і реконструйованими дорожніми розв'язками будуть користуватися кадировські тіктокери.

Але час ще є, треба просто припинити закопувати гроші у болото", - зокрема зазначив Юрій у своєму відеозверненні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ