Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Юрій Винничук отримав літературну премію ім. Івана Корсака

Як повідомили Гал-інфо у прес-службі Волинської обласної ради, 15 вересня, у Музеї сучасного мистецтва Корсаків відбулись урочистості з нагоди вручення Літературної премії ім. Івана Корсака за найкращий український історичний роман.
Фото Волинська обласна рада

У святковому заході взяли голова обласної ради Ірина Вахович, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт, керівники профільних управлінь ОДА та Луцькради, засновник Музею сучасного мистецтва Віктор Корсак, творча інтелігенція краю,  друзі та знайомі родини Корсаків.

Цьогоріч лауреатом Літературної премії ім. Івана Корсака став відомий український письменник, журналіст та редактор Юрій Винничук із його двома історичними романами – ʺАптекарʺ та ʺСестри кровіʺ.

ʺЦі обидва романи про місто Львів XVII сторіччя. Там головні герої медики-хірурги того часу. Щоб написати ці книги, я мусив вивчати медицину того часу, дізнаватися, як робилися операції, як виймалися кулі, стріли...Я часто консультувався зі своїм колегою - хірургом, він мені багато розповідав та допомагав у написанні. Жоден письменник до мене не користувався тими джерелами, якими я, адже мені довелось читати листи львів'ян того часу, їхні щоденники, записки і таке іншеʺ, - розповів він.

Дату 15 вересня обрали недаремно, адже цього дня народились волинський письменник і журналіст, Почесний громадянин Луцька Іван Корсак та його син Віктор, який не лише є фундатором Музею сучасного мистецтва Корсаків, а й ініціатором вручення премії. Голова обласної ради Ірина Вахович у своєму вітальному слові відзначила багатогранність особистості Віктора Корсака, яку він демонструє упродовж свого життя.  

ʺВелика шана і повага родині і особисто Віктору Корсаку, за цю ідею, ініціативу та її успішну реалізацію. Ви дуже цікава, глибока, цілеспрямована людина, яка не зупиняється на досягнутому. Завдяки Вам ми маємо сьогодні музей сучасного мистецтва, який сьогодні відомий не лише в Україні, а й далеко за її межами. Величезна Вам за це вдячність від усіх волинян, від українців. Я вітаю лауреата премії та бажаю усім хто має відношення до літератури та творчості – бути натхненними і успішнимиʺ , - сказала вона.

 У ході урочистого заходу також відбулась презентація двох томів із багатотомника Івана Корсака ʺОтаман Чайка. Немирчів ключʺ та ʺТаємниця святого Арсенія. Мисливці за маревомʺ.  

На завершення дійства народна артистка України Світлана Мирвода презентувала три нові пісні на слова Івана Корсака.
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ