Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З 11 січня 2019 року запрацював новий операційний дизайн монетарної політики

Відсьогодні, з 11 січня 2019 року, Національний банк України проводитиме монетарну політику за новим операційним дизайном. Про це повідомили у прес-службі НБУ.

Новий операційний дизайн дасть йому змогу гнучкіше реагувати на зміни стану ліквідності банківської системи України.

У минулому році в банківській системі відбулося скорочення профіциту ліквідності внаслідок збільшення потреб населення та бізнесу в готівці через зростання обсягів економіки і операцій між Урядом і Національним банком.

Ця тенденція може продовжуватися і у 2019 році, в результаті чого банківська система може перейти до стану дефіциту ліквідності. Під час такого переходу стан ліквідності банківської системи може бути нестійким: змінюватися від профіциту і дефіциту та навпаки. Крім того, ліквідність може бути сегментованою, тобто нерівномірно розподілятися між банками. Це зумовлює необхідність зміни операційного дизайну в напрямку більшої гнучкості.

Ключові зміни

Основними операціями нового дизайну стали як тендери з розміщення депозитних сертифікатів строком на 14 днів, так і рефінансування на цей же строк.

Ставка за 2-тижневими депозитними сертифікатами і ставка за 2-тижневими кредитами рефінансування встановлюється на рівні облікової ставки Національного банку.

Тендери з надання рефінансування та розміщення депозитних сертифікатів не обмежуються в обсягах. Це посилить роль облікової ставки в якості орієнтиру вартості міжбанківських кредитних ресурсів.

Коридор процентних ставок за операціями постійного доступу на термін овернайт залишився незмінним: облікова ставка плюс 2 п.п. – для кредитів рефінансування, облікова ставка мінус 2 п.п. – для депозитних сертифікатів. Водночас Національний банк припиняє проводити тендери з надання ліквідності строком на 90 днів. На сьогодні спостерігається низький рівень зацікавленості банків у такому рефінансуванні через можливість ролловеру по іншим операціям рефінансування.

Змінюється графік проведення операцій з регулювання ліквідності. Національний банк відмовився від проведення тендерів з рефінансування щотижня і розміщення депозитних сертифікатів двічі на тиждень. Основні операції відтепер будуть чергуватися і проводитися лише раз на тиждень щоп’ятниці: один тиждень – тендер з надання ліквідності, інший – розміщення депозитних сертифікатів. Зменшення частоти планових тендерів сприятиме розвитку міжбанківського кредитного ринку за рахунок стимулювання банків здійснювати операції між собою. Позачергові тендери, як і раніше, будуть проводитись залежно від ситуації на грошово-кредитному ринку та стану ліквідності банків.

Очікуваний ефект

Модернізація операційного дизайну сприятиме ефективному виконанню Національним банком його операційної цілі навіть за нестійких умов ліквідності. А саме – утриманню гривневих міжбанківських процентних ставок на рівні, близькому до рівня облікової ставки, у межах коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу.

Відтак, новий дизайн створює умови для кращого функціонування трансмісійного механізму монетарної політики і досягнення стратегічної цілі з інфляції на рівні 5% +/-1 в.п. в середньостроковій перспективі. Водночас завдяки модернізації дизайну зміна умов ліквідності банківської системи не матиме відчутних наслідків для банківського кредитування та економічного зростання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ