Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

З 19 по 28 серпня на Левандівці відбудеться Фестиваль Параджанова

Впродовж 19-28 серпня на Левандівці у Львові відбудеться своєрідний 10-денний культурний марафон – Фестиваль Параджанова. Відтак, культурно-мистецький центр «Супутник» (вул. Повітряна, 20) і Левандівський парк перетворяться на місце творчої синергії та експерименту: відбудуться кінопокази, театральні вистави, візуальні проекти, музичні виступи, літературні зустрічі, дискусії, лекції та майстер-класи для дорослих і дітей. Вхід на усі заходи у межах Фестивалю – вільний. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.
ЛМР

«Левандівка – цікавий самобутній мікрорайон Львова, у якому завдяки зусиллям громади і за підтримки управління культури ЛМР відновлюється культурно-мистецький центр «Супутник» і є багато можливостей для проведення цікавих атракцій і для львів’ян, і для мешканців мікрорайону Левандівка, і для гостей міста Львова. Враховуючи ці фактори, маючи ідеї від наших партнерів, ми організували фестиваль-колаж Параджанова», - розповів Михайло Мороз, в.о. начальника управління культури.

Фестиваль розпочнеться 19 серпня о 17:30 перформенсом знаного львівського художника  Володимира Топія «Без назви. Сувій» перед входом у «Супутник» і музикою від проекту «ШУМ». Далі на гостей проекту чекатиме відкриття фестивальної експозиції. У програмі: майстер-класи для дітей та дорослих, лекції, кураторські огляди експозиції, шаховий турнір на Алеї парку, велосипедні екскурсії, вільний мікрофон, свято на День незалежності, зустрічі, театр та кіно. Також, за словами Юлії Хомчин, культурного менеджера, депутата ЛМР, дівчинка Юстинка, яка мешкає на Левандівці, намалювала портрет Параджанова, щоб допомогти у промоції фестивалю.

Спеціально до Фестивалю традиційний проект «Ніч театру»  цьогоріч відбудеться у КМЦ «Супутник» на Левандівці. Як розповіла Анастасія Войтюк, координатор «Ночі театру», такий захід відбувається уже вп’яте: «цього року у нас в гостях Харків, Дрогобич, колективи зі Львова. Театри покажуть різні постановки, але два колективи готують спеціальні театральні прем’єри, пов’язані з творчістю Параджанова. Також є два чудові театральні майстер-класи, присвячені творчості Параджанова – для дітей і для молоді. Будуть і музичні майстер-класи автентичного українського і сучасного співу».

Також Фестиваль матиме потужну освітню платформу: на гостей чекають лекції від провідних кінознавців та істориків мистецтва Львова, Києва та Криворівні, а також  дискусія за участі митців та менеджерів культури від Офісу «Місто літератури ЮНЕСКО» на тему «Мистецтво як колаж». Як зазначила Ірина Шимон, координатор проекту від управління культури ЛМР, «дуже важливим для нас було те, аби програма була цікава для всіх, аби кожен, прийшовши на фестиваль, пізнав щось нове. Тому дуже гарною є пізнавальна складова фестивалю – матимемо близько 7 лекцій, також маємо гарні зустрічі з кіномитцями, з людьми, які особисто знали Параджанова. Кожного дня є майстер-класи для дітей».

На День Незалежності гостей фесту чекають майстер-класи, вільний мікрофон в альтанці та грандіозний концерт за участю гуртів Rockoko, Джалапіта та КораЛЛі.

Фестиваль Параджанова – насамперед кіно Великого режисера, тому впродовж проекту запрошують дивитись такі стрічки: «Колір граната», «Легенда про Сурамську фортецю», «Українська рапсодія», «Квітка на камені», «Тіні забутих предків» та «Ашик–Керіб».                                                                  

За словами Вікторії Данелян, куратора експозиції Фестивалю, Львів, Західна Україна – той край,  який не можна обійти в історії Параджанова, бо його історія і далі продовжується у дивовижному районі Львова - Левандівці. І майбутнє міст – у розвитку культури.

Більшість заходів у межах Фестивалю відбудуться на території парку, але у випадку несприятливих погодних умов є запасний варіант – територія культурно-мистецького центру «Супутник».

Із деталями фестивалю можна ознайомитись тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ