Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З 1 квітня пенсіонерам, що працюють перерахували пенсії: деталі

З 1 квітня пенсії автоматично перерахують пенсіонерам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу, або які відпрацювали менше ніж 24 місяці, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло два роки. – інформує Львівська ОВА.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Якщо на 1 березня 2024 року особа набула не менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу. При цьому пенсія може обчислюватись із того заробітку, з урахуванням якого обчислили пенсію при її призначенні чи попередньому перерахунку, або, якщо доцільно, враховується в тому числі заробіток, який людина одержувала, працюючи після призначення/попереднього перерахунку пенсії.

Водночас показник середньої зарплати (доходу), який врахували під час призначення/попереднього перерахунку пенсії, не змінюється.

Якщо після призначення/попереднього перерахунку пенсії особа набула менше як 24 місяці страхового стажу, але станом на 1 березня 2024 року від призначення/попереднього перерахунку пройшло два роки, у такому випадку перерахунок проводять з урахуванням набутого страхового стажу після призначення/попереднього перерахунку пенсії та заробітної плати (доходу), з якої призначили/попередньо перерахували пенсію.

Дата проведення перерахунку пенсій пенсіонерам, що працюють – 1 квітня 2024 року. Водночас перерахунок проведуть після того, як до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату єдиного внеску за I квартал 2024 року (строк подачі звітів – до 10 травня). Тобто орієнтовно в червні пенсіонери, яким проведуть перерахунок, отримають збільшені розміри пенсійних виплат та доплату за попередні місяці, починаючи з 1 квітня.

Важливо! При цьому пенсіонерам, що працюють і отримують пенсію за вислугу років, такий перерахунок проведуть у разі, якщо вони досягли пенсійного віку.

Довідково

Порядок проведення перерахунку пенсій пенсіонерам, які продовжують працювати, визначає частина четверта статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», постанова Кабінету Міністрів України від 23.02.2024 № 185 та постанова правління Пенсійного фонду України від 18.05.2018 № 10-1.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ