Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

З початку 2019 року курс гривні зміцнився на 4,4%

Після незначного послаблення гривні на початку 2019 року ситуація на валютному ринку змінилася на протилежну - курс гривні під впливом ринкових факторів зміцнюється упродовж останніх тижнів. Про це інформує прес-служба НБУ.

Від початку року станом на 7 березня офіційний курс гривні зміцнився на 4,4% до 26,48 гривень за долар США. Зокрема, лише з початку березня – на 1,4%. Таку ситуацію на валютному ринку зумовлюють насамперед такі чинники:

  • сприятлива зовнішня цінова кон’юнктура для товарів українського експорту, зокрема аграрної і металургійної продукції, і стабільні надходження експортної виручки;

  • наближення строків сплати річних податків до державного бюджету, що стимулює бізнес активніше продавати іноземну валюту;

  • слабке зростання імпорту товарів і низькі обсяги репатріації дивідендів в інвалюті за кордон;

  • чистий продаж валюти населенням.

Зазначені фактори забезпечують переважання пропозиції валюти над попитом на міжбанківському валютному ринку. Водночас приплив іноземного капіталу в державні цінні папери, який спостерігався від середини січня, на сьогодні уповільнився і не відіграє значної ролі у зміцненні курсу гривні.

Сприятлива ситуація на валютному ринку дає можливість Національному банку поповнювати міжнародні резерви без впливу на напрямок руху курсу гривні. Від початку року станом на 7 березня чиста купівля валюти Національним банком становить близько 700 млн дол. США, із них більше 200 млн дол. США – за перший тиждень березня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ