Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

З початку року піротехніки ДСНС вилучили понад 2 тисячі вибухонебезпечних предметів

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Так, з початку 2019 року піротехніки ДСНС вже знищили 2 тис. 65 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 9 авіаційних бомб. Про це йдеться у повідомленні на сайті ДСНС України.

Останнім часом, внаслідок потепління, почастішали випадки виявлення небезпечних знахідок громадянами. Тож, цього тижня піротехнічним підрозділам додалося чимало роботи.

Зокрема, днями на Черкащині, а саме у полі в селі Лукашівка Монастирищенського району, місцеві мешканці натрапили на артилерійські снаряди. Група піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС в області, яка прибула на місце виявлення, було здійснено обстеження території та вилучено загалом 58 артилерійських снарядів різного калібру, а також мінометну міну діаметром 50 мм часів минулих війн.

Водночас, 18 лютого група піротехнічних робіт Управління ДСНС у Житомирській області знищила 7 вибухонебезпечних предметів, виявлених в селі Андрієвичі Ємільчинського району. Напередодні громадяни сповістили місцевих рятувальників про те, що посеред поля вони побачили викопані підозрілі предмети. За їх словами, це тамтешні «чорні» шукачі металу відкопали знахідки. Проте зрозумівши, що не зможуть здати їх в металобрухт, вони залишили на поверхні землі. Фахівці ДСНС, які прибули до місця виклику, ідентифікували предмети як 3 артилерійські снаряди калібром 76 мм часів минулих війн. Обстеживши ділянку виявлення боєприпасів, піротехніки вилучили із землі ще 4 ідентичні артснаряди.

У свою чергу, піротехніки Хмельниччини знищили 18 лютого ручну гранату М-39 часів Другої світової війни, знайдену напередодні за межами с. Боришківці Кам’янець-Поділського району.

Крім того тривають роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

На Донеччині впродовж 18 лютого, піротехнічними розрахунками ДСНС України було перевірено 7,47 га місцевості, де було виявлено та вилучено 64 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  •  торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  •  заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  •  здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
  •  намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
  •  розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ