Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Забруднення річки Рось: хімікати перевищують норму у 200 разів

У місці витоку хімікатів під час ДТП на березі притоки річки Рось перевищення допустимого вмісту гербіцидів в 200-600 разів.

У колодязях села Збаржівка Погребищенського району на Вінниччині залишкової кількості отрутохімікатів не виявлено, інформує gazeta.ua.

"Згідно з результатами досліджень, на сьогоднішній день в колодязній воді села Збаржівка Погребищенського району не виявлено залишкової кількості отрутохімікатів. Це свідчить про те, що ці речовини не потрапили у воду. Однак, у водоймі "Нижній став", де безпосередньо потрапили хімічні сполуки в результаті ДТП, є перевищення концентрації отрутохімікатів. Зокрема, концентрація гербіциду "Тарга Супер" у водоймі перевищена від 200 до 600 разів", - повідомив перший заступник начальника головного управління Держпродпотребслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан.

У пробах води в місцях питного водозабору міста Біла Церква, де протікає річка Рось, ніяких отрутохімікатів не виявлено. Це можна пояснити тим, що у водоймі, в яку безпосередньо потрапили речовини, немає сильної течії, щоб віднести їх від місця витоку на значну відстань.

Якість води постійно досліджують і в колодязях села Збаржівка, адже об'єкти вздовж забрудненого водоймища можуть мати гідравлічний зв'язок з ним через ґрунтові води, що, як правило, не виявляється на першому етапі. Дотепер у відібраних пробах води не було виявлено залишки пестицидів. Також вивчатимуть якість води і в колодязях населених пунктів, розташованих нижче за течією забрудненого водоймища.

Нагадаємо, 9 червня біля села Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Bens Sprinter, який перевозив засоби захисту рослин, перекинувся на березі притоки річки Рось та загорівся. Як наслідок - близько 800 л хімікатів потрапило в ставок з подальшим витоком до річки Рось. Ухвалили рішення тимчасово припинити централізоване водопостачання в Білій Церкві, н.п. Узин і Фурси з басейну річки Рось. Населення забезпечували водою за рахунок підвозу та бюветів. Також рекомендовали тимчасово утриматися від купання і риболовлі в річці Рось і напування худоби з неї. Пізніше Держпродпотребслужба повідомила, що хімікати, які потрапили в річку Рось, - малотоксичні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ