Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Задонатити для Гринкевичів

У ситуації, коли батько та син Гринкевичі сидять у слідчому ізоляторі, їхній фонд продовжує як ні в чому не бувало збирати пожертвування, заявляючи що буде й надалі «допомагати та підтримувати українців і ЗСУ», як це робилося останні два роки.

Йдеться про благодійний фонд HOPE.UA, який одіозний Гринкевичі зареєстрували одразу після повномасштабного вторгнення та який через кілька місяців після цього почав фігурувати в кримінальній справі щодо  шахрайського заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах під час постачання товарів для військових потреб ЗСУ.

Задонатити кошти на фонд Гринкевичів, згідно з інформацією на його офіційному сайті, наразі  можна у кілька способів. Зокрема, у вигляді  разової пожертви «для щасливого майбутнього дітей». Можна також долучитись до пожертв на фонд щомісячно – «по підписці». .Підтримати проєкт – «Стабілізаційно-реабілітаційна програма для дітей, що зазнали травми війни». Або – проєкт «Простір можливостей для ВПО та малозахищених верств населення у Львівській області».

Можна, звичайно, припустити, що за усім цим, криється зовсім інший «проєкт», з умовною назвою – «зібрати Ігорю Гринкевичу 500 мільйонів застави, щоб заарештований зміг скоріше вийти із СІЗО на волю». При цьому підставою для подібних припущень можуть бути вже усім відомі факти про справу Гринкевича. Суть її, як відомо,  масштабне розкрадання коштів ЗСУ – під час страшної  кривавої війни. Чи могло бути так, що Гринкевичі  одночасно з цинічними оборудками на ЗСУ, розкрадаючи кошти на потреби військових, «з іншого боку» чесно і прозоро збирали через свій фонд кошти на потреби військових, або чесно і прозоро збирали та роздавали через свій фонд пожертви дітям, ВПО, малозахищеним верствам населення, себто – не наживалися на гуманітарній допомозі? Чи багато людей в це повірять?

Прояснити ситуацію з діяльністю благодійного фонду HOPE.UA до кінця давно мали б відповідні органи. З огляду у тому числі на масштаби цієї діяльності, викривальні публікації в ЗМІ. У публікаціях про HOPE.UA, зокрема, повідомлялось, що через фонд завдяки міжнародним благодійникам у 2022 році пройшло понад 277 млн. Однак фінансовий звіт фонду показав всього понад 4 млн витрат за вказаний рік. Майже 270 млн грн просто «зникли», а разом з ними – і 3315 бронежилетів і 3600 шоломів, отриманих фоном з-за кордону. - "Украдений мільярд, золотий вагон та «Мазня»: історія родини Гринкевича", Антикор

Дивує, що нам не вдалось знайти публічний звіт діяльності благодійного фонду. Ймловірни його відсутністю також повинні зацікавитись правоохоронні органи.

Відомо й про те, що у 2023 році фонд підписав меморандум із Львівською ОВА. Меморандум передбачав створення  обласного центру соціальної реабілітації дітей на базі Журавненського будинку підтриманого проживання психоневрологічного типу. Повідомлялося, що проєкт фінансуватиметься міжнародними донорами, а також з обласного бюджету. Після затримання Ігоря Гринкевича  меморандум між ЛОВА та благодійним фондом HOPE.UA було розірвано. 

Зауважимо, що керівником та співзасновником  благодійного фонду HOPE.UA ще кілька місяців тому був зокрема Роман Гринкевич, В переліку інших засновників вказувались Ігор Гринкевич, Світлана Гринкевич, Віктор Хилюк, Маркіян Федоренко, Петро Кручінін, та інші.

Згідно з аналітичним порталом YouControl, наразі в переліку засновників благодійного фонду HOPE.UA лише члени родини Гринкевичів – батько, мати та син. Керівником фонду вказана Марина Шипак. Це свідчить що колишні учасники фонду терміново вирішили дистанціюватись від "сумнівних Гринкевичів" щоб легалізувати та ймовірно не втратити раніше набуті завдяки діяльності фонду блага.

І ще про один цікавий факт, який, вочевидь,  доповнює історію про те, як АРМА та ДБР не спромоглися  розшукати та арештувати найцінніші активи   Ігоря Гринкевича та осіб, пов’язаних з його протиправною діяльністю.

Місцезнаходженням благодійної організації «Благодійний фонд HOPE.UA»  вказана адреса: м. Львів, вул.Героїв УПА, буд. 72.

За даними майнового реєстру, за цією ж адресою знаходиться будівля, загальною площею (кв.м): 3119.6, зареєстрована на ТОВ «Трейд Лайнс Рітейл». Йдеться про компанію, власницями якої раніше були дружина та донька Ігоря Гринкевича та яка використовувалась у схемах по шахрайському заволодінню бюджетними коштами в особливо великих розмірах під час постачання товарів для військових потреб ЗСУ.

З майнового реєстру також вбачається, що вказана будівля у понад три тисячі квадратів в середині минулого року була передана в іпотеку. Іпотекодавцем вказано ТОВ "ВТ Девелопмент", іпотекодержателем - Акціонерне товариство «Комінбанк», якому ТОВ «Трейд Лайнс Рітейл» заборгувало за кредитним договором 120 млн грн.

Нагадаємо: у такий самий спосіб Гринкевичі захистили від арешту й інше своє майно.  Світлана Гринкевича, зокрема, передала під заставу квартири.

Через день після арешту чоловіка  узяла кредит на 5 млн грн, а згодом наклала через цей кредит обтяження на обидві квартири у нотаріуса. Ще два об’єкти нерухомості (теж квартири) Світлана взяла під заставу вже сама, надавши позику власній матері Ірині Федак. В останніх двох оборудках фігурують іпотечні договори, видані львівським приватним нотаріусом – Романом Шафраном.

Цей же нотаріус оформляв іпотечний договір з вищевказаною будівлею на вул. Героїв УПА,  72, зареєстрованою на ТОВ «Трейд Лайнс Рітейл», у якій, за наявною інформацією, здійснює діяльність благодійний фонд HOPE.UA.

Найближчим часом Гал-інфо опублікує продовження історії зі "зниклим майном" та оборудками  родини Гринкевичів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ