Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Загинуло 13 військових: у Малі зіткнулись два гелікоптери

Одразу 13 французьких військових загинули внаслідок зіткнення двох гелікоптерів під час антитерористичної операції в західноафриканській країні Малі.

Про це повідомляє прес-служба французького президента Емманюеля Макрона, - передає BBC Україна.

"Президент республіки з великою повагою вшановує пам'ять цих військових сухопутних сил, шести офіцерів, шести унтер-офіцерів та старшого капрала, які загинули під час операції і померли заради Франції у жорстокій боротьбі проти тероризму в Сахелі (африканський регіон. - Ред.)", - йдеться у заяві.

Емманюель Макрон висловив співчуття родинам загиблих і відзначив відданість військових, які борються з джихадистами у Західній Африці.

"Ці тринадцять героїв мали лише одну мету: захистити нас. Я схиляю голову перед болем їхніх близьких та побратимів", - написав у Twitter французький президент.

Як повідомляє Le Figaro, зіткнулися багатоцільовий середній гелікоптер Cougar та ударний гелікоптер Tigre.

Це найбільші втрати французької армії за один день від часу нападу на казарми миротворців у Лівані у 1983 році, коли загинули 58 французьких десантників.

З 2012 року в Малі триває війна проти джихадистів, які активізувалися у країні внаслідок хаосу в сусідній Лівії після вбивства диктатора Муаммара Каддафі у жовтні 2011 року.

Навесні 2012 року джихадисти захопили північ Малі і намагалися вийти до столиці країни Бамако.

У січні 2013 року Франція зі згоди Ради Безпеки ООН розпочала військову операцію "Сервал" проти джихадистів, до якої було залучено понад 4 000 французьких військових. Операція завершилася звільненням ключових міст та селищ від джихадистів і вбивством п'ятьох їхніх лідерів.

Під час операції "Сервал" загинули 9 французьких військових та понад сотня військових Малі та сусідніх африканських країн, залучених до АТО.

З серпня 2014 року Франція та її союзники проводять у Малі операцію "Бархан", спрямовану на знищення осередків джихадистів у пустельних районах країни.

Загалом з 2013 року в країні вже загинули 38 французьких військових.

Наразі Франція розмістила у Малі та сусідніх країнах 4 500 військових для боротьби з тероризмом.

Джихадисти періодично скоюють напади на готелі, цивільне населення та військові бази армії Малі. Насильство також поширилося на сусідню країну Буркіна-Фасо, де відбуваються терористичні атаки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ