Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Запорізький кінофестиваль ZIFF 2020 оголосив переможців

З 18 по 20 вересня 2020 року в запорізькому кінотеатрі ім. О. Довженка вчетверте відбувся Запорізький кінофестиваль ZIFF. Загалом, на кінофестиваль було надіслано 3064 фільми зі 116 країн світу, повідомляють у пресслужбі Держкіно.

До конкурсних програм ZIFF 2020 було відібрано 59 стрічок: 29 фільмів української конкурсної програми та 30 фільмів міжнародної конкурсної програми. Глядачі побачили також 13 українських повнометражних фільмів позаконкурсної програми, реліз яких відбувся у 2019-2020 роках.

Переможцями Запорізького кінофестивалю ZIFF 2020 стали:

  • Найкращий український ігровий фільм – "Дзвінок" (режисер Кадім Тарасов, Україна);
  • Найкращий іноземний ігровий фільм – "Ну, мам!" (режисер Ян Грушка, Польща);
  • Найкращий український анімаційний фільм – "Поки не стане чорним" (режисерка Анастасія Фалілаєва, Україна);
  • Найкращий іноземний анімаційний фільм – "Повітряний змій" (режисер Мартін Сматана, Чехія);
  • Найкращий український документальний фільм – "На краю миру" (режисерка Євгенія Мельник, Україна);
  • Найкращий іноземний документальний фільм – "Лорето" (режисер Антоніо Де ла Торре, Мексика);
  • Найкращим роликом конкурсу VERTICAL стала "Мандрівка у новий світ" (режисер Нікіта Васильєв, Україна);
  • А приз глядацьких симпатій глядачі вдруге віддали режисеру Олександру Онуфрієву, який на ZIFF 2020 представив фільм "Магазинчик".

Нікіта Васильєв отримав також додатковий приз від компанії Star Media – екскурсію до Києва на знімальний майданчик проєкту компанії, спілкування з режисером та акторами – як відмінну можливість зануритися в світ кіно, набратися досвіду та отримати відповіді на свої питання про процес створення якісного кінопродукту.

Фестиваль відкрився українським масштабним історичним фільмом Ахтема Сеітаблаєва "Захар Беркут", знятим за мотивами твору Івана Франка, та спілкуванням із одним із продюсерів цього фільму Юрієм Карновським. А після урочистої церемонії закриття та нагородження переможців відвідувачі фестивалю першими побачили одну з найочікуваніших прем’єр осені – фільм Вячеслава Криштофовича "Передчуття", який вийде у прокат 8 жовтня 2020 р.

Яскравою подією фестивалю стала презентація комедії "Я, "Побєда" і Берлін" за мотивами однойменної повісті народного улюбленця, легендарного музичного виконавця Кузьми Скрябіна (Андрія Кузьменка). Стрічка створюється кінокомпанією Star Media за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Компанія Star Media представила також у позаконкурсній програмі презентацію та показ короткометражних фільмів Павла Острікова, якого називають одним із найперспективніших молодих режисерів України. Всі його фільми об'єднує ключова ідея: ніколи не пізно почати жити так, як по-справжньому хочеться. Павло представив свої стрічки "Mia Donna", "Golden Love" та "Випуск’97", який отримав безліч нагород на кінофестивалях.

Цього року до складу журі Запорізького кінофестивалю ZIFF увішли: режисер, кліпмейкер та фотомитець Олег Борщевський; режисер анімаційного кіно Олег Маламуж; актор театру та кіно, телеведучий Богдан Юсипчук; акторка театру та кіно Ольга Кіяшко; сценарист Кирило Тимченко; кінопродюсер Артем Колюбаєв; актор театру та кіно Олексій Тритенко. Окрім показів фільмів та спілкування. в рамках ZIFF 2020 пройшло 4 майстер-класи від членів журі та гостей кінофестивалю:

  1. "1000 малюнків", лектор Олег Маламуж, аніматор, режисер, арт-директор, ілюстратор, дизайнер
  2. "Техніка мови та акторська майстерність", лектор Ольга Кіяшко, акторка театру та кіно, викладач
  3. "Хто такий продюсер та чим він займається", лектор Олексій Терентьєв, продюсер
  4. "Сценарна майстерність", лектор Кирило Тимченко, сценарист.

Довідка.

ZIFF – щорічний міжнародний фестиваль короткометражного кіно, що проводиться з 2017 року у Запоріжжі. Конкурсна програма збирає фільми та відеороботи українських та закордонних авторів, створені протягом поточного та минулого років. В основі концепції кінофестивалю – принцип відкритості, широкого діалогу і доступу до новинок українського та світового короткометражного кіно, пошук нового кіно та нового у кіно. З 2018 року фестиваль проходить за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ