Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Кримінал

Засудили співробітниць музею, які віддали 52 картини в окупований Крим

Жовтневий районний суд Маріуполя Донецької області визнав винними у службовій недбалості двох співробітниць Маріупольського краєзнавчого музею, які у березні 2014 року передали 52 картини XVIIІ-XX ст. в окупований Крим. Про це йдеться в рішенні суду.

"Суд приходить до висновку про те, що обвинувачені особа 1 та особа 2 своїми діями вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 367 КК України, що полягає в службовій недбалості, тобто невиконанні та неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди державним інтересам та спричинило тяжкі наслідки", - зазначається в документі.

У матеріалах справи констатується, що 18 лютого 2014 року Сімферопольський художній музей і Маріупольський краєзнавчий музей підписали договір на експонування картин у рамках виставки "Російське та українське мистецтво ХVIII-початку ХХ сторіччя". У той же день із Криму до Маріуполя прибуло 52 картини, які є державною частиною Музейного фонду України. Їх показ мав тривати до 27 травня 2014 року. Проте 19 березня керівництво Маріупольського краєзнавчого музею одержало листа від директора "Сімферопольського художнього музею". У листі їх просили повернути картини назад у Сімферополь через напружену соціально-політичну обстановку в Україні. Ольга Чаплинська, яка на той час була керівницею Маріупольського краєзнавчого музею, одноосібно розірвала договір на експонування картин, а завідувачка відділом фондів Художнього музею ім. А.І. Куїнджі КУ "Маріупольський краєзнавчий музей" Наталія Курьонишева 20 березня передала 52 експоновані картини в сімферопольський музей.

Суд вирішив, що Чаплинська і Курьонишева були службовими та матеріально-відповідальними особами, які усвідомлювали ситуацію в країні у зв’язку із захопленням на той час державних будівель та органів державної влади України на території Автономної Республіки Крим та Севастополі російськими військовими. Тому Чаплинській було призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки з позбавленням права обіймати посади, пов’язані із здійсненням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських обов’язків строком на рік. Рішення суду стосовно Наталії Курьонишевої було таким самим. Суд врахував розкаяння обох фігуранток і звільнив їх від основного та додаткового покарання на підставі закону про амністію.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ