Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Знайдено поховання шести поляків — жертв чехословацьких комуністичних спецслужб
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Знайдено поховання шести поляків — жертв чехословацьких комуністичних спецслужб

Платформа європейської пам'яті та сумління виявила поховання шести польських жертв, за смерть яких відповідальний колишній високопосадовець комуністичної Чехословаччини Любомір Штроугал. Прага/Братислава, 27 липня 2017 року

Ян Романчик (1939—1961), Ян Петка (1935—1961), Тадеуш Бернард (1933—1962) та Едвард Біль (1924—1964) — громадянин Польщі, які загинули під час переходу чехословацько-австрійського кордону

Дослідники Платформи європейської пам'яті та сумління розшукали могили шістьох із тринадцяти ідентифікованих польських жертв, які загинули внаслідок електричного струму від огорожі  на кордоні Чехословаччині.

Відповідальність за їхні смерті лежить передусім на колишньому міністрі внутрішніх справ, пізнішому члені Політбюро та прем'єр-міністрі Чехословацької Соціалістичної Республіки Любоміру Штроугалу.

Польський Інститут національної пам'яті, який ініціював кримінальне провадження у справах, які ґрунтуються на відкриттях Платформи цього лютого, минулого місяця заявив про свій інтерес в ексгумації решток польських громадян.

Болеслав Ліпський (1933—1963), Юзеф Холота (1931—1964), Францишек Майхерек (1926—1964) — громадянин Польщі, які загинули під час переходу чехословацько-австрійського кордону

Ґрунтуючись на поданні Європейської платформи пам'яті і сумління прокурори Головної комісії з розслідування злочинів проти польської нації (яка є підрозділом польського ІПН) відкрили цього лютого кримінальне провадження у справах убивств польських громадян на Чехословацькій залізній завісі впровдовж 1961-1965 років, коли Любомір Штроугал (1924 р. н.) був міністром внутрішніх справ.

Команда дослідників Платформи ідентифікувала загалом тринадцять польських жертв, які померли від удару електричним струмом високої напруги на огорожах на кордоні Чехословаччини й Австрії в час, коли Штроугал був міністром. Дальша робота, спрямована на визначення долі тіл загиблих осіб, привела поки до шести могил, у яких найімовірніше досі спочивають їхні останки.

Відповідно до комуністичних настанов, тіла тих, кого вбили на кордоні «залізної завіси» належало ховати в безіменних могилах, зрівняних із землею. Про поховання не дозволялося інформувати нікого з родичів або близьких.

Платформа передасть цю інформацію польським прокурорам, які зацікавлені в ексгумації решток.

Платформа європейської пам'яті та сумління об'єднує 55 державних і приватних організацій з 13 країн Євросоюзу, України, Молдови, Ісландії, Албанії, Канади та США для переосмислення спадщини тоталітаризму на європейській землі. Платформа представляє біля 200 тис. європейців та понад 1,1 млн громадян Північної Америки європейського походження.

Центр досліджень визвольного руху

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ