Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Зростання промислового виробництва дійсно відбулося – Андрій Єрмолаєв

Зростання промислового виробництва дійсно відбулося – говорить директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв, коментуючи заяву віце-прем’єра, міністра фінансів Миколи Азарова про те, що зараз Україна по обсягах промислового виробництва, після майже 10-річного періоду промислового спаду наздогнала позитивні промислові показники 1990 року.
«Половина радіопромислових підприємств з тих, що існували в 1990 році, зараз викуплена в приватну власність або змінила марку, а половина збанкрутувала. Подібна ситуація і по інших галузевих підприємствах, але зростання промислового виробництва у 2006 році в 6,2%, як повідомляє управління статистики, дійсно відбулося. У 2006 році спостерігався стабільний пріст промислового виробництва на 5 відсотків, але наприкінці року відбувся прорив, який дав ще майже 1,5 відсотка. Це пов'язано зі збільшенням експорту продукції української промисловості, зокрема металургії», – сказав Єрмолаєв у коментарі «Гал-info».
Водночас експерт побоюється, що в 2007-2008 році, якщо український уряд не вживе заходів, відбудеться спад промислового виробництва. «У першій половині 2007 року показники економічного зростання залишатимуться на рівні 5-6 відсотків, і в довгостроковій перспективі взагалі можуть піти на спад, що пов'язано з погіршенням кон'юнктури експорту та ризиками, які очікують українську економіку в зв'язку зі вступом України до СОТ. Зростання згортатиметься, оскільки власники промислових підприємств не вживають заходів для покращення рентабельності виробництв, – донині більшість підприємств є енергоємними, працюють на застарілому обладнанні – все це позначається на собівартості та якості продукції, а коли через вступ в СОТ відкриються внутрішні ринки України, то такі підприємства не витримають конкуренції іноземних рентабельних та високотехнологічних підприємств. Насамперед постраждає легка, харчова, переробна, текстильна, хімічна промисловості. Для того, щоб цього не відбулося, потрібно робити зміни, і держава має в цьому допомогти, не субсидуючи галузі, а створюючи нові державні програми кредитування та субпідрядів, інше, тим самим стимулюючи підприємства поліпшити якість та знизити собівартість виготовленої продукції», – сказав Єрмолаєв.   
Нагадаємо, що, за інформацією державної статистики, зростання промислового виробництва у 2006 році становило 6,2%. У цілому обсяг промислового виробництва в Україні становив 100,8% порівняно з 1990 роком. Як наголосив перший віце-прем'єр Микола Азаров, від часу проголошення незалежності і до 1999 року промислове виробництво знаходилось у стагнації, його падіння становило до 40% порівняно з 1990 роком. З 1999 року розпочалося поступове відтворення обсягів промислового виробництва, сягнувши в 2005 році 94,9% від рівня 90-го року, а в 2006 – 100,8%. При чому серед регіонів у Дніпропетровській області економічне зростання досягло 77,3%, у Донецькій – 76,3%, Харківській – 84,2%, Херсонській області – 44,8%.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ