Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Художники України, Польщі, Білорусі, Вірменії, Словаччини показали «Ретро Львів». Фото

Сьогодні, 20 вересня, у Львівському палаці мистецтв відкрили Міжнародний мистецький проект «Львівське Ретро». Понад 30 художників із України, Польщі, Білорусі, Вірменії та Словаччини у своїх робота показали минуле Львова очима сучасного митця.

Цей проект готувався майже півроку. Окрім живописних та графічних робіт, представлено скло та кераміку. Мета проекту – показати минуле Львова очима сучасних художників, популяризувати львівські традиції, мистецтво, культуру, активізувати львівське мистецьке середовище, популяризувати молодих митців та залучити до львівського художнього життя закордонних художників.

Художниця Вікторія Ковальчук, яка презентували тут свої графічні роботи – триптих із назвами «Діалог у часі», «Прочитай мене», «Гості з минулого», на питання про те, яким саме вона бачить минуле Львова, відповіла: «Я не бачу Львів, я його відчуваю».

За її словами, Львів має не одну національну модель, а кілька – це Львів історичний, радянський та український. «Мені б дуже хотілося, щоби ці національні моделі між собою помирилися. В своїх роботах я натякнула на цей зв’язок»,– пояснила художниця.

Зокрема, на виставці презентовано кілька картин із серії «Солодкі дівчата» Петра Сипняка, на них зображені панянки, які на пл. Ринок продають солодкі льодяники в корзинках.

Також є картина під назвою «Кава по-віденськи» Іванки Войтович, в текстовому мистецькому мотто до цієї роботи авторка зазначила: «Мої улюблені кавнички, горнятка, вазоночки…Ці речі надихають постійно на нові ідеї, отримують нову матерію життя. Відбувається синтез естетики минулого із сучасним – і це моє ретро».

Привертає увагу і триптих «Історія одного подружжя» польського художника Януша Лозовскі. На першій картині автор зобразив молоду пару, на другій – цих же чоловіка і жінку, але вже з немовлям, на третій – подружжя вже в доволі літньому віці з донькою.

Цікавим є коментар художника Олексія Косатого під картиною «Сов’єтський натюрморт. Львівська правда…», головною в цій роботі є пляшка горілки: «Спливає ріка часу…Зникають держави…Змінюються володарі, а вона залишається чистою, як сльоза. Випий – зупини час».

Додамо, що триватиме виставка до 6 жовтня.

Фото - Павло Паламарчук.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ