Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентували твори видатного художника діаспори Василя Хмелюка

Cьогодні, 13 жовтня, у Палаці Потоцьких відбулося відкриття Міжнародної конференції «Василь Хмелюк: художник і поет. Повернення на Батьківщину». Конференцію організовує Міжнародний інститут освіти, культури та зв'язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК) у рамках проекту «Відкриймо для України українську діаспору» і триватиме вона два дні – до 14 жовтня. В рамка конференції відбулася презентація факсимільного видання поетичних збірок Василя Хмелюка, а у дзеркальній залі Львівської галереї мистецтв розгорнеться виставка художніх полотен Василя Хмелюка із музейних та приватних колекцій.

Оригінали трьох раритетних поетичних збірок Василя Хмелюка для публікації МІОКу надала Слов'янська бібліотека Національної бібліотеки Чеської Республіки. «Сьогодні всі три збірки належать до колекційних, практично недосяжних раритетів бібліотеки. Тому я дуже радий, що оригінали всіх трьох поетичних збірок Василя Хмелюка збереглись у празькій Слов'янській бібліотеці в доброму стані і послужили для їхнього факсимільного видання», - сказав директор Слов'янської бібліотеки Лукаш Бабка. Також в Слов'янській бібліотеці Національної бібліотеки Чеської Республіки зберігається велика збірка української літератури - понад 70 тис книг, і збірка саме українських видань є третьою за величиною в  Слов’янській бібліотеці. «Особливий інтерес у світі викликає колекція періодичних видань української еміграції, яка була дуже високо оцінена ЮНЕСКО», - зазначив Лукаш Бабка.

 

Виставку організовано за кошти спонсорів та добродійників. Як зазначила директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська, Міністерство освіти обіцяло бодай частково профінансувати захід, але не виділило жодної копійки. Картини для виставки надали приватні колекціонери та Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького.

 

«Зараз час ми нарешті почали пригадувати наших діаспорних художників та поетів і повертати їхні твори в Україну. І це дуже добре», - сказав під час відкриття директор Галереї мистецтв Борис Возницький.

 

Василь Хмелюк (1903-1986) - український маляр-постімпресіоніст і поет. Насамперед відомий як художник, який жив та творив у 30-і роки XX ст. і став однією з центральних постатей мистецького життя Парижа середини минулого сторіччя. Однак він був не лише талановитим художником, а й цікавим поетом-модерністом. Василь Хмелюк видав усього три збірки поезій: «Гін» (1926), «Осіннє сонце» (1928), «Поезії 1923-1926,1928» (1928), які досі в Україні невідомі. Його поезію пов’язують більше з празьким періодом, а художню творчість з паризьким. Як зазначив під час конференції колекціонер Юрій Циверкул, зараз на міжнародних аукціонах ціна картин Василя Хмелюка сягає 50 тис євро.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ