Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Національному музеї А.Шептицького – виставка "Інтервал"

У Львові, в Національному музеї А. Шептицького учора, 7 травня, відкрилась експозиція чотирьох проектів художника Ігоря Яновича "Інтервал".

Експозиція "Інтервал" об'єднала в собі чотири найбільших проекти художника – "Діалог" 2009 року, "Контекст" 2009, 2011, 2012, "Суб'єктивний простір" 2011 та "Течія" 2013 року. Усі роботи були створені у співпраці з арт-центром Павла Гудімова.

Живопис художника продукує відкриті концепції, виходячи на позицію чуттів глядача, та уже звідти вирощуючи свої головні теми. Абстрактна тематика картин створена на межі руйнації форм. Першими глядачу відкриваються картини із серії "Діалог", пом’якшуючи можливі очікування дисонансу від фігуративу та абстракції. Ця серія є компіляцією в одному просторі живопису Яновича та сакральних дерев'яних барокових фігур Іона Георга Пінзеля й невідомих народних майстрів.

Уже повної свободи матеріал набуває в серії живопису "Течія". Одвічній опозиції внутрішнього та зовнішнього простору, котре має неабияке значення для абстрактного мистецтва, Ігор Янович присвячує серію "Суб'єктивний простір".

Остання серія "Контекст", за словами художника, народилась під час перегляду робочих фотографій, на яких взаємозв’язок художніх робіт із "непотрібним" муром дав окрему тему – виведення абстрактного живопису у незвичний для нього простір.

Зазначимо, художник Ігор Янович, визнаний нефігуративіст, котрого митці  вважають класиком українського абстрактного живопису, орієнтованою на гру уяви та внутрішній емоційний стан. "Інтервал" став останнім за п’ять років проектом художника у Львові. Кожна із чотирьох експозицій "Інтервалу" попарно демонструє основні теми його творчості.

Фото - Сергій Бобра

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ