Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Включіть нам світло, або Як мордують мешканців будинку на Городоцькій

Мешканцям 20-квартирного будинку по вулиці Городоцькій, 207 у Львові можна лише поспівчувати: декілька днів назад у будинку відключили світло, а тому сьогодні його жителі змушені ходити темними коридорами і квартирами будинку як сторіччя тому – зі свічками в руках. Та головна проблема мешканців не в тому, що через відсутність електропостачання вони не зможуть зробити з десяток необхідних справ, як то подивитися увечері телевізор, чи зробити уроки, а в тому, що ці люди з дня на день із жахом очікують похолодання – адже центрального опалення у їхніх квартирах давно немає, і тому грітися доводиться їм переважно електричними обігрівачами.
Сьогодні ситуація з електропостачанням стала чи не найбільшим головним болем мешканців будинку по вулиці Городоцькій. Бо ці люди вже якось звикли, що їхні квартири взимку не обігрівають, стіни давно не ремонтують, вони тріскають і їх поїдає грибок, стеля протікає і відпадає великими кусками, туалети не працюють – з цим ще можна було якось боротися, але коли електрики вимкнули світло, людей охопив відчай – що ж робити далі?
Про ситуацію в будинку вже давно відомо владі – районній, міській і навіть обласній. І всі розводять руками – мовляв, що можна зробити, адже будинок відомчий, належить горезвісному «Львівсільмашу». Найприкріше у цій ситуації є те, що за електропостачання будинку мешканці платили кошти згідно лічильника. І йшли ці кошти в касу бухгалтерії «Львівсільмашу», де й осідали до пори до часу, аж поки «Львівобленерго» вирішило відключити будинок від електропостачання за борг у 92 тисячі гривень.
Відтак минулого тижня була створена спеціальна комісія, в роботі якої взяли участь представники усіх дотичних до справи сторін. Зі своїм горем мешканці будинку побували навіть у голови Львівської обласної державної адміністрації Миколи Кмітя, який пообіцяв посприяти у вирішенні проблеми. Адже жителі будинку вже побували у всіх можливих інстанціях, навіть у суді.
«Остання надія на Кмітя», -- каже літня мешканка будинку, піднімаючись сходами під’їзду з облупленими стінами. Вона розповідає, що колись на першому поверсі був загальний електрощит, однак згодом його перенесли в інше місце, сховавши від мешканців за металевими дверима.
На третьому поверсі -- темні коридори у яких нічого не видно. Раз по раз на звуки розмови з квартир виходять люди, і тоді в коридорі з’являється хоч якесь світло від свічок або ліхтариків. Побачене в квартирах засмучує ще більше: в яскравий день тут панує напівтемрява, від холодних і замоклих стін віє сирість, а збоку стоять непотрібні наразі обігрівачі.
Як розповіли мешканці, місто було запропонувало взяти на свій баланс будинок, аби згодом можна було від’єднатися від загальнозаводської мережі. Однак, не вийшло. Бо, не зважаючи на проблеми, будинок є дуже привабливим з комерційної точки зору – адже перший поверх вже частково зайнятий орендарями. А залишилося ще сотні квадратних метрів дефіцитної площі. І тому постає риторичне запитання: коли є така площа – кого хвилюватимуть долі людей на перетині чиїхось інтересів.
«Чотири місяці тому чотири людини вирішили долю нашого будинку, не покликавши нікого на своє засідання, -- обурюється мешканка будинку на дії керівництва підприємства. – Все було зроблено тихо-нишком. Вони вирішили, що нас не можна віддавати місту. Хоча місто вже нас брало. Так ми стали заручниками колишньої адміністрації. І що ми маємо до боргів заводу?»
Проблеми будинку на Городоцькій, 207 мала би вирішити спеціальна комісія Львівської міської ради, яку очолює депутат міськради Олексій Білоус.
«Сьогодні важко навіть встановити, хто є легітимним керівником «Сільмашу», -- пояснює проблему Олексій Білоус. – Зараз виробництво на підприємстві зупинено і підставою для цього є заборгованість перед «Львівобленерго» з електропостачання. Будинок під 207 номером є відомчим, а тому електропостачання здійснюється через загальну із «Сільмашем» електрощитову. А оскільки була заборгованість у сумі 92 тисячі гривень (10 тисяч вже оплатили), «Львівсільмаш» звернувся у «Львівоблерего» з проханням розтермінувати борг. Бо кошти на рахунках є, але здійснювати оплату можна за підписом керівника підприємства. На сьогодні керівником можна вважати і Кожухара і Мельникова і Онищака, якому трудовий колектив на зборах надав повноту влади. Тому на сьогодні складно сказати хто є легітимний керівник».
За словами депутата, люди фактично стали заручниками ситуації, і хоча мають право власності на помешкання, але жити в нормальних умовах не можуть. «Опалення було відключено, бо 4-5 років тому була ліквідована котельня. А ті що мають індивідуальне опалення не можуть ним скористатися, тому що без електропостачання воно не працює». – пояснює Олексій Білоус.
Парадоксом є те, що всі відомчі будинки, які раніше перебували на балансі «Львівсільмашу» були передані на баланс міста. А будинок за номером 207 не був переданий з огляду на те, що на першому поверсі колись була заводська їдальня. «Особисто я пропонував, щоби даний будинок передати на баланс міськради, -- каже Білоус. – Щоби потім офіційно оголосити аукціон, на якому продати приміщення першого поверху: їдальню і підвал. І за виручені кошти довести будинок до нормального стану: відремонтувати дах, водопостачання, водовідведення та під’їзди. А залишок коштів перерахувати на рахунок підприємства. На сьогодні аргументів, щоби так не зробити не знайшлося. Це був би нормальний вихід із ситуації. Але цей процес не може вирішитися сьогодні чи завтра, бо на сьогодні є 3 різних керівника, в одного з яких право підпису, в іншого -- печатка. Складно сказати як вийти із цієї ситуації».
Натомість впливу на «Львівобленерго» ні міська ні обласна влада не має. «Це приватна структура, яка надала свої послуги і хоче отримати за це кошти, -- пояснює Білоус. -- Я розумію, що з ними можна домовитися, щоби пішли назустріч, включивши світло. Але «Львівсільмаш» -- не єдиний їхній боржник. І в енергетиків також можуть спитати чому є заборгованість і нема оплати».
Як повідомив депутат, окрім мешканців будинку страждають від виключеного електропостачання і орендарі. «На території підприємства є декілька орендарів, зокрема мийка, швейний цех, які також платили кошти в заводську бухгалтерію, -- каже Олексій Білоус. -- Постає запитання куди ці кошти пішли і чому вони своєчасно не були перераховані «Львівобленерго». Бо всі показують квитанції про оплату». Цікаво також, що лише минулого тижня мешканцям будинку показали наказ, підписаний ще у травні, про збільшення розміру оплати. Виявляється, що жителі навіть не знали про це підвищення цін.
Проте сьогодні це вже не так принципово – бо головне питання в тому, скільки ще сидітимуть в холоді і темноті мешканці будинку по вулиці Городоцькій, 207?




У цьому будинку замерзають його мешканці



Стеля протікає, тому в помешканні холодно і сиро



Без свічки в коридорі не обійтися



Дірки в стелі…



Полум’ям свічки квартиру не обігрієш…









Непотрібний тепер обігрівач



Про центральне опалення тут забули ще 5 років тому



Підготував Володимир Перегінець
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ