Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львовом пройшов марш "Парад вишиванок" - на вшанування річниці дивізії "Галичина". Фото

Учора, 28 квітня, у Львові відбувся третій традиційний марш "Парад вишиванок" на честь річниці створення української дивізії "Галичина".

Мета акції – вшанувати героїв, які воювали за Україну і показати владі, що в Україні ще є люди які готові відстоювати інтереси нації до останнього.

У марші взяло участь близько півтисячі людей одягнених у вишиванки. Вони пройшли вулицями Львова, вигукуючи патріотичні гасла, на кшталт, «Не для ката наша хата», «Герої не вмирають – вмирають вороги», «Слава нації – смерть ворогам».

Також було чутно вигуки, присвячені власне дивізії СС «Галичина»: «Дивізія «Галичина» - дивізія героїв».

Крокуючи біля пам’ятника Жертвам політичних репресій, учасники зупинились, аби вшанувати хвилиною мовчання загиблих від червоних катів.

У руках молоді хлопці та дівчата тримали чорні прапори з перехрещеними символами «N» та «I» - символом нації. Також вони  неси червоно-чорні прапори та таблички з гербом дивізії СС «Галичина» - галицьким левом.

Завершився парад вишиванок біля пам’ятникаТарасу Шевченку. До учасників вийшов Юрій Михальчишин, депутат Львівської міської ради від ВО «Свобода». Він говорив про національну ідею, закликав бути небайдужим до подій в Україні.

Насамкінець усі заспівали Гімн України.

Довідка.

Днем заснування дивізії «Галичина» вважається 28 квітня 1943 р., коли про це було проголошено на урочистостях у Львові. Військова Управа почала набір добровольців, під час якого у більших містах Галичини проводилися святкові зібрання за великої участі громадськості.

Однією з головних умов під час формування дивізії була умова, що дивізія в цілому або її окремі частини не можуть використовуватися проти власного народу. Пізніше, у 1945 році, дивізія «Галичина» увійшла до складу новоствореної Української Національної Армії (УНА).

Фото Сергія Бобри та Йосипа Марухняка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ