Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львівська опера зазвучить по-новому: впроваджено акустичний проект

У Львівському національному академічному театрі оперита балету ім. Соломії Крушельницької завершують проект з модернізації акустики глядацького залу. Про це сьогодні, 15 травня, повідомив завідувач кафедри архітектурних конструкцій Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка» Роман Кінаш.

Проект реалізує НУ «Львівська політехніка» спільно з Гірничо-металургійною академією ім. Станіслава Сташиця (м. Краків).

За словами Роман Кінаша, потреба в модернізації постала після капітального ремонту театру в 80-их роках. «Тоді дерев’яну підлогу замінили на залізобетонну. Відтак, диригенти зауважили, що змінилася акустика»,– зазначив він.

Отож, 2004 року спільно з польською стороною розпочались дослідження – заміри,комп’ютерне моделювання акустичних параметрів глядацької зали. Дійшли висновку, що в залі є місця, де звук «провалюється». Основне ж завдання проекту полягало в тому, щоб акустика скрізь була однаковою.

Як розповів професор Гірничо-металургійної академії Тадеуш Камісінський,однією з проблем було те, що інтер’єр Львівської опери де-не-де, так би мовити, поглинав звук, а не відбивав його. «Завдяки модернізації всі цей дефект вдалось усунути»,– запевнив він.

«Техніка, яку ми закупили, – нова і дуже дорога. Невеличкі мікрофони та прилади для замірів обійшлись в 100 тис. дол. Загалом всю техніку можна оцінити в 200 тис. дол.», – розповів Роман Кінаш. Він додав, що поляки модернізували Оперу безкоштовно.

«Наразі залишились останні штрихи – замаскувати елементи, які кріплять системи. Візуально глядач, скоріш за все, не зауважить цієї модернізації, але якість звуку глядач мав би оцінити»,– наголосив завідувач кафедри архітектурних конструкцій.

Роман Кінаш наголосив, що з поляками працюється ідеально. «Вони приїхали зі своїм новим обладнанням та програмним забезпеченням. Наше ж обладнання, не побоюсь цього слова, вже досить застаріле. Мати те, що мають поляки, ми собі дозволити не можемо», – додав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ