Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Я потрапив у турецьке рабство, – дорожній робітник про «Онур»

Колишній дорожній працівник ТзОВ «Онур» ( створене за турецькі гроші, торік виконало левову частку з ремонту у будівництва доріг у Львові та області )Ігор Глушко розповів про жахливі умови праці на підприємстві, затримання зарплати та незаконне звільнення під час перебування на лікарняному. Про це сьогодні, 28 травня він повідомив на прес-конференції.

За словами Ігоря Глушка, коли він влаштовувався на роботу укладальником асфальту на ТзОВ «Онур», у відділі кадрів запевнили, що матиме зарплату 4 тис. грн. Однак отримував лише 1,4 тис. грн. Натомість заплата турка, який виконував цю ж роботу, становила, за його словами, 2 тис. дол. Як розповів Ігор Глушко, з червня до грудня 2011 року йому нічого не платили. Турки пояснювали, що видаватимуть гроші частинами через те, що Україна не заплатила їм за роботу.

«З першого робочого дня зіткнувся із жахливими умовами праці. Під час роботи на підприємстві мене не забезпечили спеціальним термостійким взуттям, щоби ходити по щойно укладеному асфальту, температура якого сягала 160 °C. Відтак першого робочого дня я отримав опіки стоп на двох ногах», – зазначив Ігор Глушко.

Як він розповів, харчування також було жахливим. «Протягом 5 днів годували одним рисом. Не знаю, можливо, для турків це прийнятний раціон… Хоча я сам бачив, яквони «підгодовувалися» на чужих городах, що були поруч з трасою, яку ми ремонтували»,– розповів Ігор Глушко.

«У другій половині серпня 2011 року я отримав травму. Оскільки ми були в польових умовах, не було й мови про те, щоб дістати належну медичну допомогу на місці. Я хотів відпроситися, але начальник бригади мене не відпустив. Тоді самостійно продезінфікував рану перекисем водню»,– зазначив дорожній працівник.

За його словами, в рану потрапила інфекція й почалося загноєння. Лікар поставив діагноз «тропічна виразка».Всередині жовтня Ігор Глушко випадково потрапив до штатної медсестри. Вона скерувала його в поліклініку, де рану почистили, після чого чоловік змушений був повернутися до роботи. Ефекту ця чистка не дала, нога далі боліла. «До кінця листопада сяк-так тримався цієї роботи. Але коли біль став просто нестерпним, хотів відпроситися у начальника бригади додому. Він не відпустив, тоді я самовільно покинув робоче місце. Одразу ж звернувся в лікарню. На наступний день мене прооперували»,– розповів Ігор Глушко.

Чоловік і досі перебуває на лікарняному,бо й нині потребує підліковування. За цей час керівництво підприємства «Онур» встигло його звільнити. Це звільнення чоловік вважає незаконним,оскільки такий наказ було видано в період його тимчасової непрацездатності.

«На підприємстві мені заявили, що віддадуть мою трудову книжку тоді, коли напишу заяву на звільнення за власним бажанням»,– розповів Ігор Глушко.

За його словами, під час ремонтування дороги на трасі Львів-Рава-Руська не обійшлось без порушень технології дорожніх робіт. «За їхнім наказом клали асфальт завтовшки лише 3 см. Турки пояснювали це тим, що Україна заборгувала їм гроші й нема за що купити матеріал»,– розповів він.

Правозахисник Любов Качмар повідомила, що відповідний позовом вони двічі скеровували прокуратуру,однак ніхто на це ніяк не відреагував. Жінка розповіла, що це не поодинокі випадки. «Таких людей багато. Вони мовчать, бо бояться»,– зазначила вона.

Любов Качмар також розповіла, що нещодавно їй погрожували. « Одного вечорадо мене підійшли два чоловіка й пригрозили, що, якщо не покину цієї справи з «Онуром», то ляжу в основу дороги»,– зазначила вона.

Правозахисник Любов Качмар готова надавати безкоштовні консультації й вести справу жертв «Онуру». «Чому ця турецька фірма дозволяє собі такі безчинства в Україні? Якщо постраждалі будуть готові вийти на протест, розпочнемо акцію проти «Онуру»,– заявила вона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ