Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівському історичному музеї презентують виставку міжнародного проекту «JUST A THING»

Сьогодні, 26 жовтня, о 16.00 у Львівському історичному музеї, що на Площі Ринок, 2, відбудеться відкриття виставки-презентації міжнародного проекту «JUST A THING». Львівський історичний музей спільно із Регіональним музеєм у Стальовій Воліта Інститутом Адама Міцкевича представляє у Львові проекти польських дизайнерів. Відвідати виставку-презентацію у нашому місці запрошують протягом місяця, з 26 жовтня до 26 листопада.

 

Це чергове відкриття виставки «JUST A THING». Після презентацій на міжнародних дизайнерських заходах у Берліні, Парижі, Відні, Санкт-Петербурзі та Таллінні, у жовтні і листопаді цього року проекти польських дизайнерів будуть виставлені для перегляду у Львівському історичному музеї. Львів побачить 10спеціально запроектованих для потреб цієї експозиції робіт десяти молодих польських дизайнерів і проектно-дизайнерських груп: Павла Гробельного, Крістіана Квєціньского, Бартоша Мухи, Пйотра Столярського, Арка Вольського, Лукаша Височиньского, «Aze design», «Beton», «Lapolka», «Malafor».

Куратор виставки Агнєшка Якобсон-Цєлєцка – відома знавець польського і світового дизайну та прикладного мистецтва, авторка багатьох дизайнерських виставок. Вона поставила перед дизайнерами завдання запроектувати будь-який предмет, який уміститься у фанерну коробку стандартних розмірів 75х75х75 см. Отож єдиним проектним обмеженням був розмір коробки.

«Тема виставки «JUST A THING» - звичайний предмет, нецікавий і непривабливий на вигляд. Однак така, як могло видаватися, дрібна тема дала поштовх до вивільнення величезних пластів креативності, надихнула дизайнерів на незвичайні рішення. До участі в проекті були запрошені 10 дизайнерів. Вони отримали перелік вимог, яким мав відповідати об’єкт та дофінансування від Інституту Адама Міцкевича на виконання прототипу. Були задані також тема й розмір коробки, в яку повинен був уміститись виконаний прототип. Таке обмеження пояснювалось практичними міркуваннями – 10 предметів, запакованих в уніфіковані коробки, становлять зручну для транспортування та експонування колекцію. А кодову назву «звичайна річ» кожен дизайнер мав розшифрувати на власний розсуд», – пояснює Агнєшка Якобсон-Цєлєцка.

«Деякі автори представлених на виставці робіт – це зрілі, відомі у Європі митці, наприклад, «Malafor», «Aze design», «Beton» або Павел Гробельни. Інші – Кристіан Квєціньскі та Лукаш Височиньскі – щойно на початку шляху. Всі учасники виставки – талановиті дизайнери, роботи яких захоплюють уявою, пасією та гумором, провокують, змушують задуматись над роллю дизайну у нашому житті, доводять, що на прості питання можемо отримати несподівану відповідь», – зазначають організатори.

Проекти, представлені на виставці «JUST A THING», є своєрідним коментарем-доповненням до нещодавно виданої Інститутом Адама Міцкевича у Варшаві під редакцією професора Чеслави Фрейліх книги «Out of the ordinary. Polish Designers of the 20th Century» на тему польського дизайну ХХ століття. Публікація і виставка – це запрошення до рефлексії і дискусії про «звичайні та незвичайні» речі, а також спроба пошуку дефініції «звичайності» у дизайні та визначення чим є дизайнерський об’єкт.

Організатори: Інститут Адама Міцкевича, Регіональний музей у Стальовій Волі, Львівський історичний музей.

Виставка-презентація проекту «JUST A THING» буде  відкрита для відвідувачів з 26 жовтня до 26 листопада щоденно (крім середи) з 10:00 до 18:00 у Львівському історичному музеї за адресою: площа Ринок, 2.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ