Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Перша сонячна електростанція на Львівщині: потужність – 3,1 МВт, окупність – 6-7 років

У селі Ралівка Самбірського району учора, 20 травня, урочисто відкрили другу чергу сонячної електростанції. Потужність станції тепер становитиме 3,1 МВт, а в майбутньому її планують довести до 9,9 МВт.

Це наразі перша така станція у Львівській області, але напрямок альтернативної енергетики вважають перспективним.

«Першу чергу запустили у грудні торік, другу чергу , – нещодавно. Економічна окупність такої станції , – 6-7 років. Переваги такої електростанції в тому, що для виробництва електрики не використовують палива, це справжня чиста енергія без шкоди для довкілля», – розповів директор ТзОВ «Самбірська сонячна станція» Максим Козицький.

Систему обслуговує до десяти працівників, на полі поблизу села Ралівка розташовано 10 тисяч сонячних панелей.

«Сонячне проміння попадає на панель, перетворюється в постійний електричний струм, звідти йде на інвертори, з яких виходить змінний електричний струм, далі йде на наші трансформаторні підстанції, а звідти лінією електропередач йде на нашу залізничну підстанцію а звідти в загальну мережу України. Ми продаємо її ДП «Енергоринок», яке має право надалі продавати її будь-кому», – зазначив Козицький.  

Найкращий час для роботи станції, – квітень-травень і вересень, коли найдовший сонячний день і немає високих температур, бо з високою температурою ефективність панелі падає. В похмуру погоду панелі також здатні працювати лише на 20-30 %.

В Україні загалом таких станцій досить багато, основна кількість розташована в Криму, Одеській області, кілька є у Вінницькій та одна у Івано-Франківській області.

Як зазначив Максим Козицький, станції альтернативної енергетики, – сонце, вітер, малі гідроелектростанції, – виробляють в Україні лише близько 1% від загальної кількості електроенергії. Водночас Європейський союз затвердив директиву, відповідно до якої ЄС має до 2020 року перейти на 20% забезпечення електроенергії альтернативними джерелами. До 30 року - на 30%.

«Україна також рухається в цьому напрямі, декларує, що буде збільшувати виробництво альтернативної енергії і справді збільшує», – додав директор компанії.

Самбірська сонячна станція, – спільний проект української компанії «Еко-оптіма» та чеської ТТС-енерго. Сума інвестицій становить приблизно 1,3-1,5 млн євро за один МВт потужності, зазначив голова комісії з питань інвестиційної та регуляторної політики, ПЕК, енергоефективності і розвитку підприємництва Львівської обласної ради Тарас Федак.

«ЄС прийняв рішення, що сонячна енергетика буде визначальною на наступні 100 років. Вона не створює екологічних наслідків, вона стабільна і перспективна. Сонячна енергія позитивно впливає на енергосистему держави, робить її більш стабільною. Поки що жодних негативних моментів щодо сонячної енергетики нема. Електростанції можна розташувати на землях, не придатних для сільського господарства», – сказав він.

«Зеленна енергетика – це тренд, який активно використовується. В світі поступово відмовляються від енергетики на основі спалювання нафти, газу, мазуту чи вугілля. Приємно, що Львівщина долучається до цього. Сьогодні відкрито електростанцію, яка має хороші перспективи. Це також  приклад позитивної співпраці українських бізнесменів, місцевої влади і чеських партнерів, які зацікавлені в тому, щоб відкривати такі об’єкти. Ця промисловість для нас прийнятна. Вона не забруднює навколишнє середовище і збільшує енергетичну незалезжність держави від закупівлі нафти, газу», – зазначив присутній на відкритті голова Львівської ОДА Віктор Шемчук.

У компанії зазначають, що планують на території Самбірського району відкрити і вітрову електростанцію.

Довідка.

У 2012 році в с. Ралівка відкрито першу чергу сонячної станції потужністю 1,1 МВт.

Загальну потужність станції заплановано довести до 9,98 МВт до 1 липня 2013 року. Під будівництво виділено земельну ділянку площею 22 га. У даний проект вкладено 17,6 млн гривень. Завершено будівництво другої черги сонячної станції потужністю 2,02 МВт. Це перший крок до виробництва альтернативних видів енергії на теренах Самбірщини. Інвестиційний проект реалізовує ТзОВ «Самбірська сонячна станція» спільно з чеськими інвесторами.

За І квартал 2013 року обсяг реалізованої продукції підприємства становив 45,7 тис. гривень.

На підприємстві працює 9 осіб. Середня заробітна плата становить 6 396 гривень.

ТзОВ «Самбірська сонячна станція» вже сплатило до бюджету району 89,1 тис. гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ