Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Тарифи на переробку сміття зростуть, такі реалії, – представник Львівської ОДА

У Львівській області уже визначили ділянку, на якій можна розмістити полігон переробки твердих побутових відходів. Вона розташована 25 км від Львова і громада населеного пункту не проти, однак, хоче чітко знати інвестора який займатиметься переробкою, і бачити проект підприємства, щоб переконатися в його безпечності. Про це сьогодні, 17 червня, під час прес-конференції повідомив представник департаменту житлово-комунального господарства, розвитку інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу Львівської ОДА Віталій Пукач.

Конкретного місця розташування ділянки він, щоправда, не назвав, аби у справу «не втрутилася політика», як це було у випадку з ділянкою поблизу Нового Роздолу. Проте зазначив, що питання затвердження ділянки під полігон ТВП є у порядку денному найближчої сесії Львівської облради.

Посадовець зазначив, що потенційний інвестор, який міг би взятися за переробку сміття у Львівській області, хоче отримати гарантії роботи на найближчих принаймні 25 років і гарантії певного обсягу відходів, які зможе переробляти. Водночас, мешканцям області слід приготуватися до підвищення тарифів на вивезення сміття.

«Зараз львів’яни за вивезення сміття платять 7 грн щомісця, мешканці сільської місцевості, – в середньому 1,8 грн. Виходить, ми платимо 320 грн за вивезення тонни сміття і 45 грн за його захоронення. І якщо возити по 320 грн за тонну підприємці погоджуються,то вартість переробки хочуть підняти втричі. Тому це питання, над яким повинні працювати органи місцевого самоврядування. Треба переконати людей, що такими є реалії», – сказав він.

За словами Віталій Пукача, для ін6весторів найпривабливішими територіями є Львів і села в радіусі 30 км та Дрогобич і населенні пункти і радіусі 70 км. В кожній з цих зон проживає близько 1 млн населення. Львівська ОДА натомість зацікавлена охопити переробкою всю область. Тому Львівщину поділили на 3 кластери по 850 тис. населення в кожному, які і пропонуватимуть інвесторам.

Додамо, що за інформацією ЛОДА, кожен мешканець Львівської області продукує в середньому 250-300 кг сміття на рік. Львів платить 75 млн грн в рік за вивезення сміття і ще 9 млн за його утилізацію на Грибовицькому сміттєзвалищі. За ці кошти, зауважують посадовці, можна сміття можна хіба що утрамбувати трактором, про переробку не йдеться. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ