Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Маніфест Майдану

Представники громадських рухів, організацій та ініціатив Майдану виступили зі спільним Маніфестом, в якому сформулювали основні вимоги до влади і опозиції та запропонували механізми вирішення кризової ситуації, а також про умови, за яких Громадський блок Майдану не піде. Текст Маніфесту надіслано представникам влади, опозиції, а також міжнародним структурам, зацікавленим у вирішенні кризової ситуації. Про це повідомили організатори.

Завтра, 20 грудня, об 11.00 в прес-залі Національної спілки журналістів України (Хрещатик 27а, 2-й поверх) з цього приводу відбудеться брифінг.

ТЕКСТ МАНІФЕСТУ:

Ми, представники громадянського суспільства України,

Усвідомлюючи свою відповідальність перед нашими нащадками,

Будучи занепокоєними раптовою зупинкою європейської інтеграції України,

Засуджуючи застосування сили з боку спецпідрозділів МВС України проти мирних протестуючих,

Не маючи сумнівів у тому, що подальша конфронтація та ескалація конфлікту ставить під загрозу незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України,

Будучи переконаними, що вихід з глухого кута, в якому опинилася країна, неможливий зусиллями виключно політиків, без активної участі громадянського суспільства,

ЗАКЛИКАЄМО владу та опозицію розпочати публічні переговори (з прямою трансляцією в телеефірі) з рівним представництвом наступних сторін:

● влада;

● опозиція;

● громадськість.

Представники міжнародної спільноти мають бути запрошені до участі у них в якості спостерігачів.

Мета переговорів - вирішення системної кризи в Україні.

Передумовами для проведення таких переговорів є:

1. Звільнення усіх учасників акцій протесту, які розпочалися 21 листопада 2013 р., та         закриття всіх порушених кримінальних та адміністративних справ проти них, як у Києві, так і в регіонах України.

2. Звільнення та притягнення до відповідальності всіх посадових осіб, діяльність або бездіяльність яких призвела до застосування сили до учасників мирних протестів, які розпочалися 21 листопада 2013 р., у тому числі Міністра внутрішніх         справ В. Захарченка, начальника головного управління МВС у м. Києві та         керівників спецпідрозділів МВС, які були задіяні у вищевказаних подіях. Притягнення до персональної відповідальності службовців особового складу спецпідрозділів МВС, які         зловживали застосуванням спеціальних засобів та використовували силу до учасників мирних протестів з 21 листопада 2013 р., як у м. Київ, так і в регіонах України.

3. Негайне припинення репресій проти учасників мирних акцій, які відбуваються з 21 листопада 2013 р. на всій території України, та осіб, які відмовилися від виконання злочинних наказів, а також         публічне надання гарантій їхнього незастосування в майбутньому.

4. Повернення з Києва спецпідрозділів та інших службовців МВС у місця їхньої постійної дислокації.

Нашою позицією з якою ми йдемо на переговори є:

1. Відставка Кабінету Міністрів України та звільнення керівників Апарату РНБО.

2. Призначення технічного Кабінету Міністрів України з авторитетних фахівців, не причетних до будь-яких політичних партій та олігархічних груп.

3. Підписання Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом.

4. Призначення нового Генерального прокурора України.

5. Відставка Президента України, розпуск Верховної Ради України та призначення дострокових виборів.

6. Прийняття нової Конституції України в установчий спосіб, з парламентською формою правління.

Заявляємо, що у випадку відмови від переговорів у запропонованому форматі, будемо продовжувати мирні протести та закликатимемо громадян України відстоювати свої права та свободи.

Цей Маніфест прийнято 18 грудня 2013 року, він є відкритим для приєднання всіма організаціями громадянського суспільства та громадянами України, які поділяють його зміст.

Довідка

Громадська рада Майдану — це координаційна рада громадських рухів, організацій, неполітичних об‘єднань та ініціатив Майдану, створена для підтримки, взаємодії та координації спільних дій. Ініціатива є відкритою.

Наразі до ГРМ увійшли: Автомайдан; Асоціація молодих реформаторів; Асоціація фермерів Бобринецького району; Бактерія - художники – жлобісти; Батьківський комітет; Відсіч; ГО "Група 30-го листопада"; ГО "Зелене досьє"; ГО "Спільнобачення"; ГР "Українська весна"; Громадська кампанія "За відповідальну владу"; Громадський сектор #Євромайдан; Ініціатива "Воля"; ініціатива Рух Державотворців; Інститут Республіка; ІТ-палатка; Київська міська організація "Український молодіжний Собор"; МІ "Серце в долоньках"; група “Михайлівський”; Молодь Демократичного Альянсу; Народна рада Майдану; Національний комітет сприяння протидії корупції; група "Не злий Майдан"; Національна медіа-профспілка України; Національна спілка журналістів України; Організація волонтерів-медиків (Михайлівський монастир); Офіцерський корпус Рух; політичне об'єднання "Сила людей"; рух "Ми - європейці"; Сайт "Галас"; Студентська координаційна рада (СКР); Студентське братство Львівщини; Студентський страйком КМУ; Український республіканський союз;  Харківська правозахистна група; Харківській благодійний фонд "Доброта"; Центр політичних студій та аналітики; Центр стратегічних досліджень; Центр UA; Штаб захисту постраждалих студентів Майдану.

Фото - airpano.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ