Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Києві створюють жіночу сотню самооборони Майдану

У Києві створюють жіночу сотню самооборони Майдану, уже більше місяця існує також жіноча чата як підрозділ іншої сотні, де революціонерки несуть варту на барикадах разом із чоловіками. Також є чимало жінок серед медиків та правозахисників. Вони працюють вдень і вночі, і хоча виступають за ненасильницький спротив, готові чинити опір, якщо у цьому виникне потреба.

Жінки на Майдані – від першого дня, і їхня участь не обмежується волонтерством на кухні, тому говорити, що цю революцію роблять винятково чоловіки – неправда, переконує громадська активістка Олена Шевченко. Вона проводить майстер-клас із самозахисту для жінок у фойє Українського дому: на тренуванні – близько десятка учасниць, однак глядачів – набагато більше, як серед жінок, так і серед чоловіків. Пізніше до тренінгу спонтанно долучається хлопець з однієї із сотень самооборони: показує, як у разі чого користуватися щитом.

Цей майстер-клас – один із заходів, які проводить нещодавно створена жіноча сотня Майдану. За словами координаторки цієї спільноти Ніни Потарської, попри те, що «сотня» асоціюється із військовими утвореннями, її учасниці планують займатися лише мирним спротивом і зосередитися на освітніх заходах. За кілька днів до ініціативи долучилося десятки жінок, постійно з’являються нові учасниці, зазначає активістка.

«Були дівчата-спортсменки, є юристки, є правозахисниці, є просто жінки, які приходили на Майдан, і не знайшли собі взагалі ніякого місця, тому що альтернатива: або кухня, або вдягнути шолом і піти на барикади», – розповідає вона.

Однак жінки на барикадах – не новина. Вхід до Майдану з боку Лядських воріт охороняє жіноча чата – підрозділ шістнадцятої сотні. За словами чатової Катерини, до підрозділу входить близько сорока дівчат. Удень вони охороняють хатину-штаб, роздають листівки і беруть участь у пікетах, а вночі стоять на варті на барикаді разом із побратимами із цієї ж сотні. Чергують по дві-три дівчини, змінюючись кожні дві години.

Катерина розповідає: «Є підготовка юридична, ми розказуємо, як спілкуватися з міліцією, як поводитися. Але ми, як нас називає Парубій, – гандисти, тобто прихильники теорії ненасильницького спротиву: це зазвичай стояння на Майдані, але, наприклад, ненасильницьке блокування університетів теж робила жіноча чата, правда, її ще не існувало на той момент, але це робили ті самі люди».

Комендант Майдану Андрій Парубій говорить, що із новоствореною сотнею поки що не спілкувався, а діяльність чати схвалює. Каже: жінки можуть і мають допомагати у захисті Майдану.

«Вони виконують свої функції: надають медичну допомогу, допомагають, чим можуть, добровольцям самооборони, але насправді і в самообороні є дівчата. Ці підрозділи ми ніколи не пошлемо на першу лінію фронту, на сутички, але вони знаходять інші способи, як допомагати Самообороні у захисті Майдану», – зауважує він.

Не всі, проте, схвалюють активність жінок у самообороні. Співачка Марія Бурмака, наприклад, вважає, що таким чином пригнічуються чоловіки.

«Є чоловіча справа, а є жіноча справа, і багато роботи там же, на Майдані, в Українському домі, є для жінок – допомагати чоловікам відвойовувати фактично нашу незалежність. І я чисто у людському такому сенсі вважаю, що жінка має право бути слабшою, і справа жінки – допомагати хлопцям, а хлопців ця ситуація проявила як справжніх чоловіків», – переконана співачка.

Міністерство внутрішніх справ, тим часом, застерігає від утворення будь-яких воєнізованих формувань на Майдані, нагадуючи: участь у їхній діяльності передбачає покарання у вигляді ув’язнення до восьми років, а керівництво ними – до десяти років.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ