Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львівська облрада просить Кабмін допомогти ліквідувати 20 тис. тонн гудронних залишків

Депутати Львівської обласної ради звернулися до Кабінету Міністрів України із проханням розглянути проблему негативного впливу на навколишнє природне середовище Львівської області гудронних залишків, завезених з Угорщини, а також сприяти позитивному вирішенню питання на державному рівні, повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

У своєму зверненні депутати зазначають, що за 2001 – 2002 роки на територію Львівської області з Угорщини Державне підприємство МВС України «Спецсервіс» імпортувало 16,9 тис. тонн нейтралізованих гудронних залишків, які упродовж 2002 – 2003 років були перероблені в модифікатор типу «МГ».

Відповідно до українського законодавства підприємство, у власності або у користуванні якого є хоча б один об'єкт поводження з небезпечними відходами, зобов'язаний: забезпечити запобігання забрудненню ними навколишнього природного середовища, а у разі виникнення такого забруднення – ліквідувати забруднення та його наслідки. Однак власник модифікатора ДП МВС України «Спецсервіс» досі не вживає жодних заходів щодо забезпечення екологічно безпечного його зберігання та утилізації. Водночас органи виконавчої влади Львівської області не можуть вчиняти будь-яких дій щодо модифікатора, оскільки лише власник зобов'язаний забезпечити екологічно безпечне зберігання та подальшу утилізацію належного йому продукту.

Також у зверненні зазначено, що упродовж липня - жовтня 2003 року товариство з обмеженою відповідальністю «ОСМА-Ойл» завезло на територію Львівщини 2,996 тис. тонн гудронних залишків, які нині визнані речовими доказами в кримінальній справі, що розслідується слідчим відділом Миколаївського РВ ГУ МВС України у Львівській області. Отож, відповідно до чинного законодавства, підприємство не в праві розпоряджатись речовими доказами у кримінальній справі.

На сьогодні департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації веде роботу з підприємствами, установами та організаціями, які мають намір взяти участь у вирішенні проблеми утилізації гудронних залишків, та здійснює координацію дій, спрямованих на припинення їх негативного впливу на довкілля.

Однак, на переконання депутатів, вирішити повністю проблему негативного впливу на навколишнє природне середовище гудронних залишків на місцевому рівні не вдасться. Тому вони звернулись до уряду з проханням розглянути проблему негативного впливу на навколишнє природне середовище Львівської області гудронних залишків, завезених з Угорщини, та сприяти її позитивному вирішенню на державному рівні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ