Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Здоров'я

Сучасна бойова травма: найчастіше бійці АТО страждають від поранення кінцівок та голови

Ця війна є найтяжчою з часів Другої світової війни. Аналогів цій війні немає у світі. Вона породила цілу низку проблем, з якими ми ніколи ще не стикалися. Про це 12 лютого під час засідання Лікарської комісії НТШ розповів завідувач кафедри травматології-ортопедії, Ігор Трутяка виступаючи із доповіддю «Сучасна бойова травма».

За його словами, станом на січень 2015 року офіційна статистика говорить про те, що співвідношення кількості вбитих бійців АТО до поранених становить 1:3,8.

«Найскладніше було у травні-червні, коли це співвідношення становило 1:2, тобто наразі ситуація покращилася», - наголосив він.

Водночас він додав, що під час Другої світової війни кількісне співвідношення вбитих та поранених бійців радянської армії становило 1:2, тоді як під час війни в Іраку таке співвідношення становило 1:8.

За словами Ігоря Трутяка, на початку АТО великою була кількість смертей на полі бою – 1159 бійців (95%).

За офіційною статистикою ООН, в Україні за час конфлікту загинуло 5 486 бійців і 12 972 було поранено.

Також за час конфлікту вже загинуло 25 медиків, з яких 6 військових та 19 цивільних.

Він також наголосив, що львівський госпіталь прийняв 1 339 поранених бійців.

Окрім того, Ігор Трутяк наголосив, що серед поранень найбільше зустрічаються травми кінцівок – 62,6% поранень та травми голови – 37,5%.

«Очевидно, що кевларові шоломи ще не достатньо добре захищають бійців від мін та куль снайперів», - додав він.

Окрім того, за його словами, часто трапляються комбіновані поранення.

«Наприклад, автомобіль, який перевозив бійців, потрапив під обстріл «Граду» і перевернувся. Таким чином бійці отримали травми під час аварії та від обстрілу», - сказав він.

Водночас Ігор Трутяк наголосив: «Наш народ є фантастичним, адже зумів згуртуватися проти ворога. Судячи по тому, як відгукуються наші партнери, українська армія здивувала усіх своїм вмінням воювати».

Він також наголосив, що бійці, окрім фізичних травм, переживають ще й травми психологічні.

«Є випадки, коли людина втратила руку, їй пропонується 90 днів на лікування, реабілітацію та протезування, а він просить швидше поставити його на ноги, адже він має ще одну руку та незакінчені справи на фронті», - сказав він.

Ігор Трутяк також додав, що є дві категорії бійців, які по-різному реагують на пережите. Люди військові, які вже бачили війну, сприймають це інакше, ніж люди цивільні, які були мобілізовані.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ