Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львову - 759 років. Програма святкувань

3 травня у Львові мешканці та гості відзначатимуть День міста, а оскільки цього року виповнюється 150 років від дня народження митрополита Андрея графа Шептицького, прийнято рішення відзначити 759-річчя Львова, як День міста Шептицького, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Вже традиційно перед Днем міста, 1 травня, у Ратуші відбудеться урочиста сесія Львівської міської ради, під час якої будуть оголошені імена переможців у щорічних номінаціях «Шляхетна львівська родина», «Львів’янин року» та «Почесний громадянин міста».

3 травня жителів та гостей міста запрошують на екуменічний молебень у Гарнізонний храм святих апостолів Петра й Павла о 14.30 год.

«Живемо в часи, коли те, що здавалось нам звичним ще два-три роки назад, сьогодні вимагає зовсім іншого підходу й точки зору. Саме з такої позиції ми підійшли до відзначення Дня міста. Єдиним чинником, який може збалансувати свято і війну, радість і трагедію, кризу і надію, єдиним чинником, який може об’єднати людей є ювілей митрополита Андрея Шептицького, і власне тому День міста присвячений митрополиту й носить назву День міста Шептицького. Якраз навколо цього духовного, інтелектуального стрижня і закручені усі ці події, які будуть відбуватись в місті третього травня.

Напевно найбільш цікавою подією буде відкриття «номера телефону» митрополита Андрея – з третього травня, поки що лише абоненти «Київстар»,  зможуть подзвонивши за безкоштовним номером 2907, який, до речі, є датою народження митрополита, щодня почути нову, цікаву і дуже актуальну думку Андрея Шептицького на дуже різні теми, починаючи від думок про жінок, родину, відвагу, тощо. Буде можливість обрати, яку саме тему ви хочете послухати. Над цими цитатами працювали наші бібліотеки.

Епіцентром святкувань цього року буде Парк культури та відпочинку, який зараз дуже сильно змінюється, розвивається та має зовсім інше обличчя.

Ми намагалися максимально винести візуалізацію теми митрополита Андрея в публічний простір міста. Минулого року, коли ми святкували 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, ми в Парку культури вивішували інформаційні сітки «Людина епохи Шевченка», тоді ця ідея дуже добре спрацювала, цього разу розмістимо 15 сіток з портретами та інформацією про людей, яких свого часу підтримав митрополит. Звичайно, це не є увесь перелік людей, ми не могли дати усіх, кого Шептицький врятував або підтримав, адже таких було дуже багато, тому ми обрали найзнаковіші фігури.

Окрім того, далі працюємо в напрямку децентралізації культури, буде декілька подій у районах міста, зокрема, на площі, яка взимку називалась «Площа дванадцяти ялинок». Тепер вона носитиме звання «Площа дванадцяти вальсів».

Також на Рясному буде виступ духового оркестру «Сурми Галичини», а ще на площі перед школою №92 буде лялькова вистава, яку запропонує театр «І люди, і ляльки» - це, до речі, буде перша практика цього театру виступу в громадському просторі міста», - зазначила Ірина Магдиш, начальник управління культури ЛМР.

Центром святкування Дня міста Шептицького стане Парк культури та відпочинку ім. Б.Хмельницького, де відбудеться квест «Родина Шептицького», ярмарок, дитяча  театральна вистава від вихованців Міського палацу культури ім. Гната Хоткевича та великий концертний проект «Відчинилося життя» - єдиний в Європі проект співпраці незрячих виконавців з симфонічним оркестром.

Різноманітні акції пройдуть по районах Львова, зокрема У Франківському районі на вул. Симоненка, 10, відбудеться відкриття «Площі 12 вальсів», де під акомпанемент камерного оркестру «Collegium Musicum» танцювальна студія «Dancing City» запрошуватиме до танцю просто неба, а в Рясному на стадіоні школи № 92 відбудеться виступ духового оркестру «Сурми Галичини».

Також в рамках відзначення Дня міста, 29 квітня о 19.00 год у Львівському будинку органної та камерної музики відбудеться унікальна музична подія «Чотири клавесини», під час якої Львів на один день стане клавесинною столицею України.

Вже традиційний для нашого міста фестиваль «Флюґери Львова», який цього року відбудеться вже втринадцяте, пройде у дворику Ратуші з 1 до 3 травня.

1-3 травня на площі Музейній (біля Домініканського собору) пройде VII День Батяра у Львові. За словами організаторів, це свято міської культури, під час якого гості та мешканці міста мають рідкісну можливість зануритися в атмосферу, настрій, стилістику і побут такого споконвічно львівського явища як батярство.

Програма

Подія

Час

Місце

Примітки

Фотовиставка «День»

З 29 квітня до 10 травня 2015 р.

Вхід вільний, з 11-00 до 18-00, окрім понеділка

Львівський Палац Мистецтв

вул. Коперника, 17 (3-й поверх

О 15.00 у актовій залі головного корпусу Львівської політехніки відбудеться зустріч з головним редактором газети «День» Ларисою Івшиною

Музичний проект “Чотири клавесини”

29 квітня

19.00 год

Львівський будинок органної та камерної музики, вул. Степана Бандери, 8

Деталі www.facebook.com/

events/443242542502135/

Урочиста сесія Львівської міської ради

1 травня

14.00 год

Львівська міська рада,

велика сесійна зала каб. 202

Meditarraneo. Дні хорватської культури

1-3 травня

З 16.00 год

Музей ідей, вул. Валова, 18а

Програма http://city-adm.lviv.ua/portal-news

Вхід на усі заходи вільний

ХІІІ Міжнародний фестиваль «Флюґери Львова»

1-3 травня з 17.00 год

3 травня о 10.00 год

Прокидання з Харковом

Дворик Ратуші, пл. Ринок, 1

Програма http://dzyga.com/flugery/

VII День Батяра у Львові

1-3 травня

12.00-20.00 год

Площа Музейна, 1

Програма http://www.batyar.lviv.ua/

Екуменічний молебень

3 травня

14.30 год

Гарнізонний храм святих апостолів Петра й Павла, вул. Театральна

Проект «По Рясному з оркестром»

3 травня

14.00-15.00 год

Рясне 1, вул. Шевченка, 390

Відкриття площі дванадцяти вальсів

3 травня

17.00-18.00 год

Площа на вул. Симоненка,10

День міста у Парку культури

3 травня з 12.00 до 19.00 год

Парк культури ім. Б.Хмельницького вул. Болгарська, 4

У програмі: Ярмарок робіт ручної роботи (12.00-17.00);

Квест «Родина Шептицького (14.00-15.00);

Концерт симфонічного оркестру «Open life» (17.00-18.30)

Фільм «Владика Андрей» (19.00)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ