Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Зруйноване землетрусом Катаманду. Десятки українців не можуть дістатися додому. Фото

Український літак, який Президент доручив відправити у постраждалий від землетрусів Непал, щоб забрати наших співвітчизників, прилетить після того, як будуть знайдені всі українці. Про це пише у Фейсбук користувач Євген Жданов, який у цей час разом із кількома десятками українців перебуває у столиці Непалу Катманду.

За словами Євгена, учора українці, які дісталися до Катманду, врешті змогли зустрітися з консулом, який власне і поінформував їх про ситуацію з літаком.

«Нам предлагают разместится в палаточном городке, который будет построен (наверное из наших палаток), если сегодня мы не покинем территорию Непала. Или идти ждать в аэропорту.

Меня удивляет то, что украинский самолет до сих пор не вылетел хотя бы в Дели, как это сделали все остальные. Вечера Польша, Америка, Израиль забрали своих граждан. А наш самолет стоит в Киеве. В Катманду назревает пищевой кризис. На данный момент почти все магазины закрыты. Продукты подорожали минимум в половину.

Консул парень хороший. Пытается хоть что-то сделать. Но как проходят поиски наших соотечественников, и проходят ли они вообще неизвестно.

К сожалению в Катманду не осталось больше памятников. Почти все разрушено. Думбар сквер... Манки Темпл... Поврежден Будданатх. Пашупатинат», - пише він.

Водночас у прес-службі Міністерства закордонних справ України повідомили, що станом на 11:00 28 квітня МЗС отримало інформацію про перебування на території Непалу 176 громадян України. Дані про загиблих (постраждалих) українців відсутні, проте 77 співвітчизників востаннє виходили на зв’язок ще до землетрусу.

«МЗС та Посольством України в Індії вживаються заходи з метою встановлення зв’язку з громадянами України, які могли б постраждати внаслідок цього стихійного лиха.

Для збору інформації про громадян України, які перебувають в Непалі, забезпечено функціонування телефонних «гарячих ліній» МЗС (+380442381657) та Посольства України в Індії (+918826297218, +97714416544, +97714416767).

Наразі в м.Катманду на постійній основі перебуває консульський співробітник Посольства (контактний телефон: +9779813057540) з метою надання необхідної та оперативної допомоги нашим співвітчизникам, які опинилися в скрутному становищі внаслідок землетрусу», - йдеться в повідомленні прес-служби.

За даними МЗС, в Катманду на цей час перебувають орієнтовно 55-60 наших громадян, із 35 з них Посольство підтримує постійний зв’язок. Більшість громадян перебувають в місцевих готелях, 15-20 осіб розмістилися в наметовому містечку біля будівлі Почесного консульства України в Непалі (перебування у самій будівлі небезпечно з огляду на ймовірність продовження землетрусів).

Водночас Посольство опрацьовує інші можливості щодо тимчасового розміщення українських громадян. Зокрема, найближчим часом в приватній резиденції Почесного консула України в Непалі планується розмістити 10-12 громадян України.

Крім того, речник МЗС Євген Перебийніс повідомив у соцмережах, що п’ятьох українців евакуювали польським літаком.

Нагадаємо, що 25-26 квітня в Непалі сталися два потужні землетруси, внаслідок яких загинули понад 4 200 людей. Також є інформація, що 70 людей загинули на горі Еверест.

Фото зруйнованого Катманду розмістив на Фейсбук інший українець, що перебуває в столиці Непалу Юрій Васильєв. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ