Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

24 серпня на столичному Майдані Незалежності виступатиме львівський „Дударик”

На Майдані Незалежності в Києві під час святкування Дня Незалежності та 150-річчя від дня народження Івана Франка після Президентського звернення виступатиме Львівська державна чоловіча хорова капела „Дударик”. Про це „Гал-info” розповів художній керівник хорової капели Микола Кацал.
„Дударик” разом із Галицьким камерним хором та симфонічним оркестром Львівської філармонії виконуватимуть фрагменти кантати Мирослава Скорика „Весна” на слова Івана Франка. „Сподіваюся, що значну частину свого виступу на Майдані Президент присвятить постаті Івана Франка” – зазначив Микола Кацал. 
До 26 серпня „Дударик” повернеться на Львівщину, де в Нагуєвичах, та наступного дня у Львові на святкуванні з нагоди 150-тиріччя Івана Франка у тому ж складі що й на столичному Майдані виконає кантату „Весна”. Виступів буде два: перед пам’ятником Іванові Франку о 18.00, а пізніше, о 19.00, в Оперному театрі вже після урочистої академії.
Паралельно з підготовкою до концертів у Києві та Львові, Львівська державна чоловіча хорова капела „Дударик” готується 17 жовтня цього року відзначати 35 років від часу створення колективу.
„Святкування триватимуть три дні в Театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької та Львівському будинку органної та камерної музики. Центральним твором усього фестивалю є „Нельсон меса” Франца Йозефа Гайдна. У концертних програмах візьмуть участь провідні музиканти з-за кордону. Серед них оперна співачка Ольга Пасічник (Варшава), диригент Жан П’єр (Париж), соліст Василь Сліпак (Париж), оркестр „Леополіс” – розповідає художній керівник хорової капелли Микола Кацал. Крім львівських гостей, на свято очікують приїзду делегацій з Києва та Одеси.
На першу репетицію хор хлопчиків, пізніше названий „Дудариком”, зібрався 17 жовтня 1971 року. Аматорським колектив був до 1989 року. Тоді й утворилася перша в Україні хорова школа хлопчиків „Дударик”. В 2000 році їй присвоєно статус „Державна хорова капела”.
 Колектив виконує твори українського та світового фольклору, національної та  світової класики, українську церковну музику. Концертний репертуар містить концерти для хору Д. Бортнянського та А.Веделя, колядки та щедрівки в обробці українських класиків М. Лисенка, М. Леонтовича, К. Стеценка, О. Кошиця. „Дударик” виконує також кантати „Стабат Матер” Дж. Перголезі, Симфонію №9 Л.-В. Бетховена, „Радуйся ниво…” М. Лисенка, „Меса Ре-мажор” А. Дворжака, „Реквієм” В.-А. Моцарта.
За час існування колективу його учасники гастролювали та брали участь у міжнародних хорових фестивалях в Америці, Австрії, Білорусі, Грузії, Естонії, Канаді, Латвії, Литві, Молдові, Німеччині, Польщі, Угорщині, Франції, Чехії та Швейцарії.
Львівська державна чоловіча хорова капела „Дударик” є лауреатом державної премії ім. Т.Г. Шевченка 1989 року.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ