Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ющенко дав Тимошенко тиждень на боротьбу з епідемією

Виступ Президента України Віктора Ющенка у Львові на нараді щодо стану захворюваності на грип та ГРВЗ. Передає офіційний сайт Львівської ОДА.

«Мета нашої сьогоднішньої наради – донести до всіх громадян, що цей виклик повинен нас всіх об’єднати. Що не буде пошкодовано жодного ресурсу, щоб ми ефективно справилися з цим викликом.

У цей час хотів би звернутися до нації з проханням продемонструвати високі якості. З одної сторони я хотів би звернулися до політиків припинити політичні шоу, припинити спекуляції в цій темі. Я глибоко переконаний, українському народу в цей непростий момент випробування найменше, кого треба слухати - це політиків. І політики повинні зрозуміти, що найменші фахівці в цьому питанні - це є політики. І засмічення ефіру речами, непотрібними для мобілізації, я глибоко переконаний, це робота проти консолідації громадян і нації. І тому хочу ще раз всіляко звернутися до політиків – припиніть політизацію ситуації у даній проблемі. Дайте можливість сьогодні з’явитися в ефірі фахівцям, яких, я глибоко переконаний, треба в цей момент слухати - власних національних фахівців, міжнародних фахівців, які дадуть кращу відповідь, як проводити об’єднану національну поведінку в даному питанні.

Окреме звернення до журналістів – будьте громадянами України, не спекулюйте на обставинах та фактах, які ще не перевірені і не тестовані. Запускаючи свідомо чи несвідомо неповну, часткову або інколи (чи часто) брехливу інформацію, ви наносите велику шкоду.

Це найкращий час українцям навчитися, що вони українці. Я глибоко переконаний, найкраща реакція на цей виклик, процес починається з дисципліни суспільства. Велику роботу може зробити медицина, інші міністерства та відомства, яку будуть задіяні, але найбільший внесок у подолання починається від поведінки простого громадянина України. Кожна країна, яка потрапляла в таку ситуацію, починала з того, що формувала нову національну дисципліну поведінки.

Тому мій перший посил – давайте послухаємо лікарів, фахівців, давайте дамо сторінки газет і час у телеефірі. Перше, до чого закликають фахівці – максимально обмежити переміщення. Зрозуміло, школи, дитсадки, інститути не будуть працювати. Але країна мусить жити – громадський транспорт, фірми, установи, заклади і підприємства будуть працювати. Але почуйте, будь ласка, медиків, які говорять про те, що якщо нема першої необхідності це робити, підіть назустріч вимозі фахівців - лишайтеся вдома. Це стосується і переміщень між територіями. Оголошені карантинні території, сформовані зелені пости. Прохання – максимально обмежити, наскільки це можливо, той рух, який не є критичним чи принциповим між областями.

Багато говорять сьогодні фахівці про первинні засоби захисту. Я провів за вечір та ніч консультації з усіма, хто може додати сьогодні у вирішення питання по придбанню, виготовленню засобів індивідуального захисту, в тому числі марлевих пов’язок. Будуть задіяні всі потужності, які існують в України, державних підприємств. У нас два таких підприємства, які через кілька днів вийдуть приблизно на 1 млн. марлевих пов’язок на добу. Поки що, на жаль, цей показник знаходиться на рівні 10 тисяч. Зроблений погодинний графік, як вийти на необхідну кількість марлевих пов’язок. На жаль, їх поки що сьогодні не вистачає. Ми звернулися по всіх каналах, де можна наповнити цей ринок. 7 млн. пов’язок, які були використані за попередні 3 дні. Водночас фахівці рекомендують – хто може зробити ці пов’язки самостійно – будь ласка, зробіть. Дотримуйтеся елементарних правил гігієни. Те, що я чую по телебаченню від імені фахівців МОЗ – починаючи від банального «мийте руки після кожного контакту, кожної зустрічі». Давайте ми їм повіримо хоч сьогодні.

Я розумію, як важко суспільству ведеться після того, як влітку по суті МОЗ програло ту баталію з вакцинації, яка, на жаль, була глибоко політизована. Не слухали лікаря, фахівця, слухали політика. Ми прийшли просто до розчарування – що лікаря слухати не можна, що перемогла упереджена думка – і це відштовхнуло від довіри до дій МОЗ, Головного санітарного лікаря, зрештою до медицини. Але це неправильно. Ми можемо зробити висновки по реакціях МОЗ, Головного санітарного лікаря, але сьогодні йдеться про елементарні засоби, які повинні рекомендувати фахівці. Нам треба повернути цю довіру. Ми повинні розуміти, що у даному питанні єдиною відповідальною стороною за боротьбу із наслідками цих захворювань, за визначенням, імперативно є уряд в особі МОЗ. Іншої профільної відповідальної сторони нема. Скільки б не з’являлося «рецептів», груп інтересів, політичних маневрів – єдиний, хто сьогодні стоїть на передовій відповіді на це запитання – це уряд України в особі МОЗ.

Ми повинні відчути дисциплінарну відповідальність і формувати єдиний план дій. Я не ідеалізую урядові дії чи дії МОЗ. Я просто закликаю - ми повинні підкоритися професійним рекомендаціям та діям, професійним вимогам. Тоді ми будемо успішні. Сьогодні менше потрібно «рецептів» політиків.

Прошу націю почати з простого – дисципліни та обмеження, того обмеження, яке рекомендовано фахівцями МОЗ, позицією з даного питання Головної санітарної служби країни.

Щодо профілактики. Я дуже прошу МОЗ виступити з чіткою рекомендацією щодо проведення профілактичних заходів усіма медичними установами України . Ми маємо непросту відповідь на цей виклик. На мій погляд, ситуацію в даному питанні ми повинні повністю передати в руки фахівців. І коли йдеться про тему вакцинації, переконаний, ми повинні надати всіляку підтримку медикам, міністерству, щоб ця кампанія була проведена, як це буде рекомендувати чи впроваджувати Головний санітарний лікар та МОЗ. Є 6 вакцин, будь ласка проводимо просвітницьку роботу, закликаємо робити це націю. Я говорю про вакцинацію перш за все сезонну, де немає якихось проблем і з точки зору препаратів, і з точки зору технічної готовності медичних закладів України це зробити.

По спеціалізованій вакцинації я раджу дати слово фахівцям. Це не так просто виглядає навіть в тих країнах, які прийняли сьогодні рішення. А прийняли їх лише 6 країн світу. І як правило на добровільній основі. І та мутація, і ті складності по типології вірусу говорять про те, що відповідь безумовно є, але вона не така проста, як комусь здається.

Тому знову-таки я хотів би бачити більш послідовні кроки уряду, зокрема міністра і Головного санітарного лікаря по даній проблематиці. В понеділок в Україну приїжджає міжнародна група фахівців – представники ВООЗ, ООН і ще двох міжнародних інституцій. Щоб починаючи з теми типології закінчуючи рекомендаціями по менеджменту, інших проблемах, які існують сьогодні в уряді, МОЗ, - щоб була надана відповідна технічна допомога.

Те саме стосується лікування. Цей крок підпорядковується окремій логіці. Тут низка існуючих проблем – починаючи з теми сертифікації чи ліцензування тих базових ліків проти вірусу, який буде культивований і оцінений через дослідження в Україні - провести весь масив забезпечення проведення лікування даними противірусними препаратами.

Я міг би назвати сьогодні півдесятка технічних препаратів з відповідними назвами – але я цього не можу робити як Президент, як політик. Я довіряю, щоб ці слова належали виключно Головному санітарному лікарю, Міністру охорони здоров’я.

Наша задача – все зробити на рівні влади, щоб дії громади, органів місцевої влади і самоврядування були підкорені на один план дій, одну поведінку.

Вчора ми розглядали це питання на РНБО. Є багато питань, з яких треба країні зробити правильні уроки. Чи ми говоримо про систему моніторингу, систему відслідковування, інформування.

У районах, які сьогодні найбільше постраждали, нема лабораторії, яка б зробила типування вірусу. А 7 лабораторій, які є, знаходяться в інших кінцях України. Чому вони сьогодні не тут? Чому нема мобільної лабораторії? Чому не працює національний центр грипу? 24 квітня відповідне доручення з цього приводу уряду давалося. Чому сьогодні у Центрі працює шестеро осіб – на 46 млн. населення? За два роки уряд не може поставити нормальну роботу ключового інституту моніторингу країни. Зрештою куди пішли гроші, які виділялися на становлення цього інституту? Чому в нього немає ні приміщення, ні обладнання, ні конче необхідних лабораторій? Багато виникає питань.

Я призначив національну комісію виключно з фахівців, мета яких дослідити - починаючи від виникнення симптомів (вересень-жовтень) і закінчуючи 36-41 тижнями – що відбулося, де ми відчули збій в системі, чому система охорони здоров’я не отримала своєчасної інформації? Або якщо отримала, чому вона сьогодні виглядає так нерівно. І за цим ховається очевидно дуже багато проблем. Це і багато чого іншого давайте поки що залишимо за дужками. Не тому, що це неважливо. Це важливо як урок. Але сьогодні найбільш важливо – не забути, що ми українці, стати один біля одного і сказати – починаючи від громадянина і закінчуючи владою, ми можемо діяти по одному плану, ми можемо слухати один одного і поважати спільний план дій з подолання цього лиха. Повторюю: ніхто крім міністерства і уряду не вирішує ці проблеми в жодній країні. Те ж саме і в Україні. Потім ми розглянемо, де уряд допустив помилки, де він не спрацював, але сьогодні давайте все зробимо, щоб підтримати дії уряду, міністра і тих відповідальних інституцій, від яких вимагаються сьогодні скоординовані дії.

Цьому я хотів присвятити цю нараду, щоб ми через 5-7 днів могли звітувати, що та хвиля захворювання на грип та ГРВЗ, з якою ми зіткнулися поки що кількох західних областях країни, що через 5-7 днів ми маємо успіхи в подоланні цієї хвилі. Що ситуація повернута на контроль. Що приріст хворих скоротився, а потім і призупинився, що всі мобілізаційні ресурси, які є (від міністерств, відомств до можливостей місцевої влади) використані – без політики, піару, зайвої метушні. Просто сказати, що ми можемо працювати як відповідальні люди для власної нації», – зазначив Віктор Ющенко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ