Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Галицьке авіаційне товариство відкрило виставку на честь сторіччя першого авіапольоту в Україні

8 березня 2010 р. виповнилось рівно 100 років з того часу, коли вітчизняний пілот Михайло Никифорович Єфімов виконав перші у Російській імперії, на теренах України, в місті Одесі публічні польоти в присутності тисячі глядачів. До цієї дати Галицьке авіаційне історико-технічне товариство підготувало для демонстрації експозицію під красномовною назвою «Лицар неба», – повідомили у товаристві.

 

В експозиції представлені фотографії М.Н.Єфімова у різні періоди його життя: під час польотів у Франції, в Одесі, інших містах Росії. Експонується також диплом пілота-авіатора М.Єфімова за номером 31, виданий французьким аероклубом (у Росії він був першим вітчизняним дипломованим пілотом).

 

На виставці можна побачити матеріали, які свідчать про повітряні досягнення Михайла Никифоровича. Це міжнародні змагання у Ніцці (квітень 1910 р.), Вероні (травень 1910 р.), Будапешті, Руані та Реймсі (червень-липень 1910 р.), на всеросійському святі повітроплавання у Петербурзі (вересень 1910 р.) тощо. М.Єфімов одним із перших у світі здійснив віражі, спіралі, пікетування та планерування із вимкненим двигуном, першим почав літати уночі.

 

Вельми цікаві сторінки біографії Єфімова, пов’язані із його участю у Першій світовій війні: відомий пілот був льотчиком-мисливцем 32 авіаполку на Західному фронті. Загинув авіатор у серпні 1919 р. (в експозиції представлена остання прижиттєва світлина авіатора, яка була зроблена незадовго перед смертю).

 

Показова і доля двох рідних братів льотчика Єфімова. Старший Володимир теж був закоханий в авіацію, але помер від застуди під час навчання у французькій школі авіаторів (похований у м.Реймсі). Молодший брат Тимофій теж став пілотом, під час першої Балканської війни у 1912 р. відбув на своєму літаку «Блеріо» на фронт, де болгари боролися проти турецького іга, і завоював собі славу та вдячність від братів-слов’ян.

 

На виставці експонується література про авіаторів Єфімових, а це п’ять видань книжок «Супротивники орлів», написаних племінницею Михайла Єфімова – Є.В.Корольовою, книги «Небесні побратими», «Як з гнізда орлиного» та ін. Представлені й марковані конверти із зображенням знаменитого авіатора, модель аероплану «Блеріо», на якому літали брати Єфімови та інші цікаві експонати.

 

Виставка демонструється на підприємствах Львівщини, у військових частинах, навчальних закладах і незмінно викликає неабияке зацікавлення до історії вітчизняної авіації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ