Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Депутати Львівської облради пропонують встановити у білоруському місті Береза пам’ятний знак діячам ОУН

У межах відзначення 80-ої річниці каральної операції „пацифікації” Галичини делегація Львівської обласної ради відвідала білоруське місто Береза, колишня назва Береза Картузька, де містився однойменний концентраційний табір. Про це повідомила прес-служба Львівської облради.

Як розповів керівник делегації депутат Львівської обласної ради Остап Козак, делегація Львівщини вшанувала пам'ять українців, які тут перебували, які були тут замордовані. Через цей табір пройшли сотні українців, зокрема членів Організації українських націоналістів. У 1934 році у Березі Картузькій перебувало 200 ув’язнених, серед них 120 українських націоналістів. Цей табір був спеціально створений під час періоду так званої пацифікації.

Пацифікація 30-х років ХХ століття була репресивною каральною операцією, проведеною польською окупаційною владою із застосування поліції та армії проти українського цивільного населення Галичини. Ця операція розпочалася 16 вересня 1930 року за особистим наказом прем’єр-міністра тогочасної Польщі Юзефа Пілсудського і продовжувалася до 30 листопада 1930 року, охоплювала 450 населених пунктів у 16 районах Галичини. Каральні дії супроводжувалися масовим терором, арештами численних громадських та політичних діячів, руйнуванням власності українських організацій, а також приватних осіб. Пацифікація в Галичині була засуджена міжнародною Організацією Ліга Націй та урядами Великої Британії та Канади.

Остап Козак розповідає, що нині на місці концтабору стоїть скромний пам’ятний знак із надписом російською мовою. Подаємо у перекладі українською: „Тут з 1934 року до вересня 1939 року був концентраційний табір „Береза Картузька”. У ньому мучились і піддавались тортурам тисячі революціонерів із Білорусі, Західної України та Польщі - борців за соціальне і національне визволення трудящих”.

Делегація Львівської обласної ради виступає з ініціативою встановити окрему пам'ятну дошку чи звести пам'ятний знак на вшанування пам'яті діячів ОУН, які перебували у Березі Картузькій. Серед тих, хто тут перебував - Степан Бандера.

Відповідно до рішення Львівської обласної ради від 25 травня 2010 року 16 вересня 2010 року визнано Днем пам'яті жертв каральної операції „пацифікації” в Галичині.

Цим рішенням доручено Львівській обласній державній адміністрації провести заходи із вшанування пам'яті жертв та потерпілих від каральної операції „пацифікації” в Галичині.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ