Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: 8,5 тис. есесівців Аушвіцу - база даних. Оновлено
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

8,5 тис. есесівців Аушвіцу - база даних. Оновлено

Польський Інститут національної пам’яті оприлюднив базу даних персоналу концентраційного табору Аушвіц. У ній 8,5 тис. прізвищ есесівців, що працювали в таборі від його заснування до ліквідації. Це перший такий список у Польщі, найповніший із нині доступних у різних джерелах

У базі, крім прізвищ есесівців, містяться їхні особисті дані: дата і місце народження, службовий номер, дата прибуття до табору Аушвіц і дата виїзду, освіта, громадянство. Розмістять також фотографії деяких службовців СС, а у випадку тих, кого засудили після війни, – судові документи. Кілька десятків із цих осіб досі живі.

База даних була сформована в рамках відновленого у 2011 р. Комісією розслідування злочинів проти польського народу ІНП у Кракові слідства щодо злочинів, вчинених німцями на території табору.

Підставою для її підготовки став список персоналу Аушвіц, опрацьований соціологом та істориком, що спеціалізується на історії Третього Рейху, професором Александром Ласіком із Університету Казимира Великого у Бидгощі. Він зібрав дані про 25 тис. есесівців, які у 1939–1945 рр. працювали в концентраційних таборах.

«Особисті дані есесівців із Аушвіц вперше відкриють широкому загалу. Це єдина в Польщі і, ймовірно, перша у світі база, що містить інформацію про осіб, які були персоналом табору смерті», – сказала у четвер речниця краківського ІНП Дорота Корогода.

Як інформує Державний музей Аушвіц-Біркенау, в 1941 р. персонал СС в  таборі Аушвіц нараховував близько 700 осіб, у червня 1942 р. – близько 2 тис., у квітні 1944 р. – приблизно 3 тис., у серпні 1944 р. – близько 3,3 тис. есесівців і наглядачок СС. Найбільшою їхня кількість була в середині січня 1945 р. у зв’язку з остаточною евакуацією концентраційного табору Аушвіц та складала 4480 есесівців і 71 наглядачку СС. Загалом протягом існування табору в ньому служили більше 8 тис. есесівців.

База, яку опублікує ІНП, містить інформацію про есесівців. Дані щодо жінок-наглядачок, які працювали в таборі, котрих було близько 200, ще перевіряють.

Прокурори, що ведуть слідство щодо злочинів, скоєних в Аушвіц, багато разів підкреслювали, що база, яку ЗМІ охрестили «списком злочинців» або «списком катів», має інформаційний, а не оцінювальний характер. Завдяки ній можна буде перевірити, хто й коли працював в Аушвіц. Більшість персоналу складали німці, але були люди, які заявляли про німецьке походження та були громадянами окупованих країн або союзників Рейху, таких, як Румунія, Словаччина та Угорщина.

У 1947 р. Міжнародний військовий трибунал у Нюрнбергу визнав СС злочинною організацією. На цій основі її службовцям видавали звинувачувальні вироки. У випадку Аушвіц засудили лише близько 12 % персоналу.

Комісія розслідування злочинів проти польського народу Краківського відділення ІНП у рамках відкритого знову слідства щодо злочинів, вчинених німцями в Аушвіц, визначає винуватців (результатом чого є база), кількість і список жертв, намагається виявити усі місця, до яких вивозили прах загиблих. Прокурори зібрали також свідчення колишніх в’язнів.

Перейти до бази можна через посилання.

Dzieje

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ