Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Акциз на вино хочуть підняти на 500%. Винороби проти

Винороби просять український уряд не допустити знищення виноградно-виноробної галузі України та значних втрат державного бюджету через підвищення ставок акцизного податку. Про це повідомила прес-служба ТПП України.

Зокрема, проектом Закону України «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні» пропонується підвищити акцизний податок на 500% на тихі вина, на 50% – на ігристі, кріплені й ароматизовані вина, а також на коньяк – на 135,26% з 1 березня 2016 року. Окрім того, протягом 5 наступних років передбачено додаткове щорічне підвищення акцизних податків ще на 5% плюс щорічна інфляція.

Корпорація «Укрвинпром», яка є членом Комітету підприємців агропромислового комплексу при ТПП України, надіслала до міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка лист-звернення щодо нової акцизної політики.

Ініціативу підтримав й  Європейський комітет виробників вина. Генеральний секретар Європейського комітету виробників вина Ігнасіо Санчес Рекарте надіслав звернення  Прем`єр-міністру України Арсенію Яценюку, міністру фінансів Наталії Яресько та голові державної фіскальної служби України Роману Насірову щодо наслідків стрімкого підвищення акцизних податків на вино в Україні.

Реалізація цієї ініціативи є кроком у напрямку знищення галузі, збільшення сектора тіньового ринку алкогольних напоїв і підвищення соціальної напруги, особливо в регіонах, де цей сектор є бюджетоутворюючим. За умови підвищення акцизу на алкоголь і зростання вартості продукції, коли купівельна спроможність залишається на попередньому рівні, шаленими темпами збільшується тінізація ринку і кількість фальсифікату.

Ще одна проблема, що потребує вирішення, – висока вартість ліцензії на оптовий продаж виноробної продукції для виробників – 500 тис. грн. на рік. Це є прийнятним тільки для потужних виробників виноробної продукції і призводить до монополізації ринку та зменшення конкуренції між товаровиробниками.

Нагадаємо, Мінфіном було оприлюднено так званий «компромісний» варіант проекту Податкового кодексу, в якому були враховані всі зауваження до попереднього документу. Втім, змін до ставок акцизних податків внесено не було. 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ