Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Лідери збірної проти федерації. Що не так в українському волейболі?

Зовсім нещодавно завершився сезон в українському та європейському чемпіонатах з волейболу і вже незабаром мають розпочатись матчі національних збірних.

Тим часом, перед самим стартом нового сезону для волейбольних збірних назрів скандал між гравцями української команди та керівництвом Федерації волейболу України. З різних причин відмовились від виклику до збірної одразу дев’ять (!) гравців. Які передумови зародили конфлікт, як усе може розгорнутись надалі та що від цього отримає збірна України, розповідаємо в матеріалі.

Непорозуміння між керівництвом українського волейболу та лідерами національної команди почалися ще минулоріч. У липні 2023-го, завершення Золотої Євроліги, де Україна дійшла до фіналу, зв’язуючого збірної Віталія Щиткова відрахували зі складу «синьо-жовтих». Про конкретні причини ухвалення відповідного у заяві ФВУ не йшлося. Зокрема, після завершення турніру капітан збірної України Олег Плотницький заявив про «розбіжність у базових моментах між командою та керівництвом ФВУ» й припустив, що частина складу може не вийти на старт збірної в Кубку претендентів. Зрештою, тоді сторонам вдалося владнали конфлікт, який у федерації пояснили «організаційними аспектами». А підсумком минулорічних розбіжностей стало саме відрахування Щиткова з національної команди. За що його відрахували з команди, публічно не сказав ніхто. 

18 травня 2024 року збірна України має зіграти перший матч Золотої Євроліги. І нещодавно стало відомо, що дев’ять волейболістів не прибули до табору національної команди: Олег Плотницький, Василь Тупчий, Ілля Ковальов, Дмитро Терьоменко, Ян Єрещенко, Віталій Щитков, Горден Брова, Владислав Щуров, Тимофій Полуян. Причини у кожного з гравців різні. Наприклад, Олег Плотницький, який нещодавно став чемпіоном Італії в складі «Перуджі», в інтерв’ю Суспільному заявив, що планує відновитися від затяжного сезону:

«Відпочиваємо зараз. Є декілька ідей, але я не можу про них розказати. Хочеться відновитись. Треба перевірити коліна, знову ж таки. І загалом перевіритися після сезону, мені здається, що такий важкуватий був. Я туди [у збірну України] не приїду. І в команді, і в керівництві це знають. На цей час, мені здається, що краще зробити паузу.

Тим більше якщо цього року є можливість — ми граємо тільки Золоту Євролігу. На чемпіонат Європи ми кваліфікувалися, на чемпіонат світу теж. Якщо все буде добре, то буде Кубок претендентів. Що ще треба? До Олімпіади наступної чотири роки. На цю ніяк не потрапляємо. Хлопці мають право відпочити. І це гарна можливість перевірити молодих», – сказав Плотницький.

Зовсім інше пояснення своєї відмови вирушити до тренувального збору національної команди дав гравець «Барком-Кажанів», які виступають у польській Плюс Лізі, дав Василь Тупчій:

«Я був готовий приїхати в збірну, але в мене була невеличка умова, щоб моя сім’я час від часу могла приїжджати до мене на декілька днів, тому що вони знаходяться в Україні. Але я знаю, що є таке правило в тренера, що не можна, щоб сім’ї були, дівчата, дружини. Як на мене, це пережитки минулого, тому я поставив умову: якщо можна, щоб сім’я приїхала – я приїду, якщо ні – я не приїду. Мої діти ходять в школу в Україні, я майже ніколи не був на їхніх святах. На що я взагалі не отримав ніякої відповіді й не маю взагалі ніяких комунікацій», – заявив Тупчій.

Зауважимо, серед гравців, що відмовилися від виклику до лав національної збірної, не лише виконавці команд європейських чемпіонатів, а й волейболісти українського «Прометея». Натомість гравці володаря Кубка України та срібного призера чемпіонату «Епіцентра-Подолян» вирушають до збірної, оскільки клуб із Хмельниччини є головним спонсором національної команди. Приїде й новоспечений бронзовий призер польської Плюс Ліги та володар Кубка Виклику Юрій Семенюк. Гравець виступає в складі «Проєкт Варшави», який є клубом-партнером СК «Епіцентр-Подоляни», а отже напряму пов’язаний зі спонсором «синьо-жовтих». Іншими словами, гравці «Епіцентра-Подоляни», м’яко кажучи, є «заручниками» ситуації і, м’яко кажучи, не мають права вибору. 

Варто відзначити, що минулого місяця збірна України з волейболу дізналась ім’я нового головного тренера. Нагадаємо, що від 2017-го до 2024-го «синьо-жовтих» очолював Угіс Крастіньш, з яким чоловіча збірна доходила до чвертьфіналів чемпіонатів світу (2022 рік) та Європи (2019, 2023 роки). Також під його керівництвом українці здобули дебютне золото Євроліги-2017. Зараз головним тренером України став аргентинець Рауль Лосано, для якого українська збірна стала шостою національною командою в кар’єрі – раніше фахівець працював з Іспанією, Польщею, Німеччиною, Іраном і Китаєм. 

Можна стверджувати, що відмова низки гравців на виклик до збірної жодним чином не стосується до призначення нового головного тренера. Водночас складається логічне враження, що Рауль Лосано, погодившись на роботу у збірній України, взагалі нічого не знав про конфлікт між гравцями та керівництвом федерації, зокрема її президентом Михайлом Мельником. 5-го травня аргентинський тренер дав своє перше інтерв’ю після призначення на пост наставника «синьо-жовтих»:

«Чесно кажучи, для мене це був справжній шок. Я був впевнений, що таке неможливо у принципі, а в країні, яка третій рік перебуває у стані війни, й поготів. Адже я приїхав сюди, щоб допомогти українцям, щоб ще більше підняти престиж цієї країни на міжнародній арені. І раптом таке. Найнеприємніше у цій ситуації, що більшість відмовників самі не подзвонили мені і не приїхали на збір, а передавали інформацію через своїх агентів. 

У зв'язку з цим хочу наголосити, що я багато років працюю у волейболі, постійно тримаю контакт із людьми і завжди відкритий для спілкування з кожним гравцем. Тому не треба передавати мені якусь інформацію через третіх осіб. Приїжджайте, дзвоніть, говоріть. Тільки Дмитро Вієцький це зробив правильно, як належить. Сам приїхав до Городка, ми поговорили з ним та обговорили всі питання», – цитує Рауля Лосано Sport.ua.

Найімовірніше, головна причина негараздів у збірній України з волейболу – це відсутність комунікації між гравцями та керівництвом ФВУ. Ми припускаємо, що гравці багато чого не договорюють і найближчим часом можна дізнатись ще чимало конкретики. Натомість більшість нових деталей усі шанувальники волейболу та представники ЗМІ дізнаються з інтерв’ю гравців збірної чи керівництва ФВУ. Про готовність іти на відкритий діалог волейболістів з чиновниками федерації заявив в інтерв’ю ютуб-каналу «Спортивна неЗАЛЕЖНІСТЬ» Олег Плотницький:

«Між усіма має бути комунікація, мені здається, це нормально. Не має бути такого, що в нас є президент, тренер, гравці, капітан, спонсори – так що, тепер нам усім окремо спілкуватися? Вважаю, ми до одного цілого маємо приходити завжди. Можливо, ми не маємо як гравці приймати стовідсотково якісь рішення. Як мінімум, у кожного є якесь своє бачення. Мені здається, що ніхто з гравців збірної в жодному випадку ніколи би не хотів нашкодити результатам збірної.

Ніхто з нас не виходив і, типу, такий: «Сьогодні ми програємо, тому що хтось там щось сказав, а хтось щось там написав». Такого не було ніколи. Можливо, колись було, зараз такого не було на моїй пам'яті за той час, поки я в збірній. Але якщо ніхто не хоче якось комунікувати… У нас до сих пір, мені здається, не всі дізнались причини, чому не їдуть в збірну. Коли не приїжджає більше шести гравців-лідерів, які грали в тому році, максимально все літо відіграли, то робіть висновки самі… Чого решта відмовились?» – сказав Плотницький.

Як зазначали гравці національної команди, під час керівництва Угіса Крастіньша тренер особисто телефонував виконавцям і запитував, чи готові вони поїхати на збори, чи не має у тих ушкоджень. Наразі ж усе цілком відбувається примусовими методами. Попри можливі травми після тривалого сезону гравців змушують приїхати на тренувальні збори. І зараз, після відмови низки волейболістів, президент ФВУ Михайло Мельник почав говорити про майбутні жорсткі санкції. Очільник федерації заявив про можливі штрафи, дискваліфікації, відмови «легіонерам» у дозволах на трансфер. Але водночас Михайло Мельник зазначив що жодного конфлікту між провідними гравцями збірної та керівництвом ФВУ не існує.

Який же висновок можна зробити із цієї ситуації? Вочевидь, не мають рації ані гравці, ані керівники федерації. У будь-якому разі від їхніх непорозумінь програє збірна України, яка з кожним днем конфлікту ризикує віддалитись від потужного розвитку. Проте, зі свого боку точно перебільшує Федерація волейболу України, яка задіює радянські комуністичні методи, коли називає гравців «зрадниками» та прагне рішуче їх дискваліфікувати та «насолити» у подальшій кар’єрі. З кожною заявою президента ФВУ гравців все більше відштовхують від збірної, а конфлікт ще дужче посилюється. Це точно дорога в нікуди. Потрібно сідати за стіл перемовин, залучаючи до розмови нового головного тренера, який фактично не розуміє всю ситуацію. У нинішні часи війни, коли наш спорт, як і інші сфери, страждає від страшного й кривавого сусіда, не можна допустити внутрішніх чвар, які нашкодять лише нам самим.

Звісно, неправі обидві сторони, хтось більше, хтось менше, оскільки від цього конфлікту в будь-якому разі програє національна команда. Президент ФВУ Михайло Мельник водночас точно перебільшує, називаючи гравців зрадниками…

Олег Нападій, Гал-інфо 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ