Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Дніпропетровщина - лідер у питанні заміщення газу альтернативними джерелами енергії

Дніпропетровщина - лідер у питанні заміщення газу альтернативними джерелами енергії. Про це повідомили на Урядовому порталі.

Місцева влада та громада Дніпропетровської області активна у напрямку переходу на альтернативні джерела енергії.  Щоб вивчити досвід регіону у цьому питанні, близько 100 фахівців з різних регіонів взяли участь у семінарі "Тепло з альтернативних джерел енергії – крок до економічного розвитку регіонів України", який організовано Держенергоефективності спільно з Дніпропетровською ОДА за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» 24 березня у Дніпрі після візиту на твердопаливну котельню. 

«За нашими даними, за 2014-2016 роки населенням, підприємствами теплокомуненерго та бюджетними установами регіону скорочено та заміщено споживання газу майже на 20%, а саме - з 2 239 млн м3 до 1 803 млн м3. Це найкращий показник серед регіонів України», - підкреслив Голова ДерженергоефективностіСергій Савчук та додав, що наразі в області працює 54  об’єкти, що виробляють тепло "не з газу". Їх загальна потужність 128,3 МВт. 

Водночас, Голова Агентства наголосив на необхідності подальшого широкого впровадження проектів з виробництва тепла "не з газу" в регіоні. 

«Сьогодні на прикладі діючої у місті твердопаливної котельні потужністю 10.5 МВт усі побачили, що впроваджувати проекти із заміщення газу - реально та економічно вигідно. Цьому також сприяє і державна політика. Ми робимо все, щоб такі проекти цікавили і бізнес, і місцеві громади. Так, цього тижня прийнято закон, який надасть інвесторам чітко визначений тариф на тепло "не з газу". Це дозволить їм заздалегідь визначати рентабельність проекту та безперешкодно залучати кошти. Це і є ті гарантії повернення інвестицій, на які всі так чекають», - повідомив Голова. 

Також, Сергій Савчук переконаний, що тепер проекти з виробництва тепла не з газу, а з інших видів палива – пелет, брикет, тріски, соломи тощо – стануть цікавими та вигідними об’єктами для інвестування місцевих громад. Ресурси для виробництва альтернативного тепла є в кожному регіоні. Наприклад, лише відходами сільськогосподарських культур можна замістити 9 млрд кубометрів газу в  рік. 

Успішно діючі проекти у цій сфері представили учасники семінару.

Діана Корсакайте, керівник проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні", розкрила європейський досвід підтримки впровадження проектів з використанням альтернативних джерел енергії.

Владислав Лисий, заступник директора з економіки та фінансів ТОВ «Альтернативні енергоресурси», розповів про етапи реалізації проекту переведення котельні на альтернативні види палива.

Про особливості постачання пелет на твердопаливну котельню, яку відвідали учасники семінару, доповідав Павло Абрамчук, керівник компанії «Крона Імпульс».

У свою чергу, Володимир Бунецький, директор ВАТ «БМ-Інжиніринг», ділився досвідом створення вертикально-інтегрованих енергохолдингів з біомаси.

Не обійшли увагою учасники семінару і когенерацію. Про етапи реалізації проекту з будівництва біоТЕЦ розповів Павло Гуль, начальник виробничо-технічного відділу КП «Міськтепловоденергія». 

Учасники семінару також ознайомилися з механізмами фінансування «зелених» проектів в Україні, зокрема, з діючою в Укргазбанку програмою еко-банкінгу, яку представив Андрій Близнюк, начальник управління кредитного аналізу АБ «Укргазбанку». На важливості фінансової підтримки "зелених" проектів також наголосив Олег Сергеєв, перший заступник Голови правління ПриватБанку.

Загалом, учасники семінару дійшли згоди, що виробляти та споживати українське тепло «не з газу» - цілком реально. Для цього в Україні є все: сприятлива державна політика; значні наявні у кожному регіоні ресурси; фінансові продукти банків; потужне експертне середовище; спільнота досвідчених виробників тепла «не з газу», готових і далі працювати у цьому напрямку та ділитися досвідом. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ