Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Інтернет-бізнес витісняють з України

Керівництво інтернет-магазину Rozetka звинуватили в ухилянні від сплати ПДВ, провели обшуки в офісах і на складах компанії. Це виглядає дуже гнітюче на тлі заяв про підтримку інтернет-бізнесу в Україну. Великі компанії роблять свої висновки та пакують валізи.

У четвер, 19 квітня, в офісі компанії Мірохост, на серверах якої розміщений сайт інтернет-магазину Rozetka, проходив обшук. При цьому сайт Розетки працював зі збоями. Інформація про те, що обшук пов'язаний з діяльністю найбільшого інтернет-магазину, остаточно підтвердилася до вечора - на прес-конференції, яку скликала податкова міліція, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Олександр Ольшанський, власник холдингу Інтернет Інвест, до складу якого входить Мірохост і Imena.ua, розповів, що в компанію прийшли податківці з ордером на обшук. "Ми їм видали відповідний сервер, вони взяли деякі документи. До цього у нас претензій немає, претензія тільки в тому, що не пустили нашого юриста".

Як виявилося, податківці перевірили діяльність ТОВ Розетка уа і нарахували понад 7 млн грн (близько $1 млн) неоплаченого податку на додану вартість. Сума хай і не гігантська, але обшуки проводяться і з більш дрібних приводів, каже юрист ЮК "Юскутум" Андрій Пархоменко.

У квітні щодо керівництва компанії було порушено кримінальну справу згідно з ч.3 ст.212 КК. Максимальний термін, передбачений статтею - 10 років позбавлення волі. При цьому звинувачення, кажуть у податковій міліції, поки не пред'являлися. На цей момент в межах кримінальної справи ніхто затриманий не був, товари на складах не вилучалися. Магазин буде продовжувати роботу, запевнив Олексій Чорнобай, начальника управління організації та розкриття податкових злочинів управління податкової міліції ДПС України.

І тут же нагадав, що справу можна не доводити до суду - достатньо відшкодувати заподіяну державі шкоду. "Є можливість виплатити збитки, завдані державі до пред'явлення обвинувачення, і в цьому випадку законодавчо передбачено звільнення від кримінальної відповідальності", - сказав він.

В цілому процедура ведення справи викликає питання. Є обшуки в офісах і на складах компанії умежах розслідування ще можна пояснити, то навіщо був потрібен обшук в офісі провайдера?

"Якщо підозрюють у заниженні цін на ввезені товари, то потрібно перевіряти спочатку самих митників, - говорить Андрій Пархоменко з ЮК "Юскутум". - Далі, маючи підозри щодо фіктивності фірм, напевно можна було спочатку переговорити з власниками. Можливо, такі спроби були, і у податківців не вийшло".

Блокувати роботу сайту було не доцільно, упевнені юристи. "Таке відчуття, що податківці дізналися, що таке інтернет, навчилися відключати домени і робити сайти недоступними, і тепер використовують це з будь-якого випадку. І без особливих на те причин і підстав, без рішення суду, - говорить Пархоменко. - Згадайте, Дорожній патруль закрили тільки за підозрою в тому, що на сайті нібито були розміщені відомості, що порочать честь і гідність".

Якщо в справі EX.ua відключення мало хоч якесь пояснення (на серверах зберігалися дані про користувачів, що викладають нелегальний контент), то у випадку з Розеткою відключення взагалі не мало сенсу - воно просто заблокувало бізнес. Особливо дивно це виглядає на наступний день після iForuma, в рамках якого депутат Віктор Янукович презентував концепцію розвитку Уанету. Одне з наріжних положень концепції - заборона на відключення ресурсів без рішення суду.

"Для мене, як і для вас, блокування Rozetka.ua стало великою несподіванкою. Буквально позавчора обговорювали проблеми з блокуванням Інтернет-ресурсів в рамках iForum. Моя принципова позиція - без рішення суду цього робити не можна. Інакше ресурси просто перенесуть хостинг за кордон і від цього програють всі", - прокоментував депутат Віктор Янукович у своєму акаунті на Facebook.

Разом з тим в податковій підкреслюють, що обшук в офісі Мірохост не має ніякого відношення до збою в роботі сайту Розетки. Співробітники відомства не відключали сайт і не блокували домен магазина, заявили у податковій міліції. На питання про те, коли запрацює сайт, вони відповідали: це питання потрібно задати керівникам підприємства,
домен не блокувався. Станом на вечір четверга сайт працював за адресою rozetka.com.ua.

В адміністрації сайту Rozetka тим часом заявили, що "у зв'язку з технічним збоєм сайт працює в обмеженому режимі в ДЦ Німеччини". "Обробка оформлених замовлень може зайняти більше часу. Приносимо вибачення за тимчасові незручності", - йдеться в повідомленні Розетки.

Засновник і співвласник Rozetka.ua Владислав Чечоткін поки відмовився коментувати обшуки і звинувачення на адресу компанії і пообіцяв надати детальну інформацію в п'ятницю.

"Сайт Розетки вже хоститься в Німеччині. Думаю, що перенесення домену - це питання часу", - зазначив Ольшанський.

За результатами команди tracert видно, що сайт Rozetka.com.ua тепер хоститься в Німеччині (. De (Deutschland) - національний домен верхнього рівня).

Збої в роботі найбільшого інтернет-магазину можуть обернутися чималими збитками "Якщо це була Розетка, збиток починався б від $50 тис.", - зазначив один з експертів по інтернет-торгівлі, коли сайт Rozetka.com.ua був недоступний протягом 2,5 год. у зв'язку з так званою пожежею в Уанеті.

Такі випадки нічого доброго інтернет-бізнесу не обіцяють. Багато компаній вже перенесли сервера за кордон, тепер таких стане ще більше. "Консультанти з безпеки будуть радити власникам переносити сервера від гріха подалі", - говорить Пархоменко.

У гіршому випадку в компанії залишаться сайти-візитки, компанії-ярлики, які будуть вести на зарубіжні офшорні компанії.

Якщо весь час винищувати найсильніших, інтернет-бізнес просто захиріє, упевнений Ольшанський. Сьогодні великих компаній в Уанеті одиниці, але і вони будуть просто тікати звідси. "Спочатку сайт, потім домен, потім реєструють компанію в США, потім наймають там людей і так далі", - описує він сценарій втечі.

У цьому є загроза доменному і хостинговому бізнесу. "Після кожного такого випадку від нас йдуть десятки клієнтів. Просто міняють прописку на західну, хости, наприклад, в Малайзії. Проекти серйозніше легко розміщуються в Чехії, Польщі, Німеччини. З точки зору технологій від Києва до дата-центру в Польщі може бути ближче , ніж від дата-центру в Києві до споживача в Донецьку", - говорить Ольшанський.

Примітно, що в середу до Києва прибули представники відомих венчурних фондів Кремнієвої долини. До складу делегації входять представники фондів Woodside Capital, Sequoia Capital, Charles River Venture, Mohr Davidow Ventures, Sofinnova Ventures, IBM Venture Capital та інших. Інвесторів будуть переконувати вкладати гроші в українські проекти. Напевно, враження в інвесторів будуть незабутні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ