Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура

Мовний законопроект можуть зняти з розгляду, - Андрій Смолій

Якщо на президентських виборах переможе представник проросійських політичних сил, мовний законопроект просто знімуть з розгляду. Таку думку в коментарі Гал-інфо висловив громадський діяч Андрій Смолій.
Андрій Смолій

"Моя думка полягає в тому, що депутати навряд чи встигнуть ухвалити мовний законопроект до першого туру президентських виборів у зв'язку з тим, що на минулому тижні було розглянуто лише 489 правок,а на даний момент у народних депутатів залишається лише 3 дні.  

Наскільки я знаю по досвіду спілкування з депутатами та активістами у цій сфері, всі сходяться на думці, що правки до законопроекту будуть розглядатись ще і у пленарний тиждень між першим і другим туром, а це, у свою чергу, значно зменшує ймовірність ухвалення мовного закону взагалі.

Крім того є ймовірність того, що депутати затримують розгляд мовного закону, орієнтуючись на результати першого туру президентських виборів. Чітко видно, як Росія кинула всі сили на те, щоб зірвати ухвалення мовного законопроекту, або хоча б його затягнути.

Ще одним завданням проросійських сил є спроби зробити закон не україноцентричним, тобто запобігти прийняттю усіх проукраїнських правок, які посилюють українську мову на радіо, телебаченні та ЗМІ.

Інша ж проблема прийняття мовного закону полягає у відсутності депутатів в сесійній залі, тобто протягом минулого пленарного тижня, коли почав розглядатись мовний законопроект, у залі було від сили 100 депутатів. Таким чином проукраїнські правки не проходять через відсутність депутатів, а також через те, що частина депутатів наполягає на своїх правках, яких є дуже багато. У свою чергу Президент міг би вплинути на те, щоб мобілізувати народних депутатів.

Раджу усім депутатам відкликати свої  особисті правки та не затягувати розгляд законопроекту, оскільки це є дуже великим кроком до того, щоб мовний законопроект не встигли розглянути, адже не відомо хто у нас пройде до другого туру, і якщо це буде представник проросійських політичних сил - даний закон просто знімуть з розгляду", - зокрема зазначив Смолій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ