Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

16 виступів України на "Євробаченні". Як це було

З часу існування пісенного конкурсу "Євробачення" Україна відправляла своїх представників 16 разів.

"Євробачення" - це щорічний пісенний конкурс, який проводять з 1956 року між країнами-членами Європейської мовної спілки. Його було засновано після Другої світової війни, коли Європа оговтувалася від воєнного лихоліття. 

Україна участь у конкурсі почала брати лише з 2003 року і стала єдиною країною на "Євробаченні", яка щоразу потрапляла до фіналу.

За весь час участі у конкурсі Україна здобула дві перемоги, двічі посіда друге місце, один раз - третє. Сім разів представники нашої країни входили у ТОП-5 пісенного конкурсу і 10 разів потрапляли у ТОП-10.

УКРАЇНА НА ЄВРОБАЧЕННІ: ЯК ЦЕ БУЛО

У 2003 році Україна вперше брала участь у пісенному конкурсі "Євробачення". Нашу країну представляв співак Олександр Пономарьов із піснею "Hasta La Vista" і посів 14 місце на конкурсі.

У 2004 році Україна вразила глядачів гуцульськими мотивами та трембітами на сцені. На конкурсі виступила українська співачка Руслана Лижичко із піснею "Дикі танці"/"Wild Dances".

Руслана стала другою учасницею від України і принесла нашій країні абсолютну перемогу отримавши максимальні за усю історію конкурсу 280 балів. Україна перемогла на "Євробаченні-2004". Руслана здобула не лише перемогу, але й право на проведення ювілейного 50-го конкурсу, який відбувся в Україні!

У 2005 році Україна приймала Євробачення. Це був час Помаранчевої Революції. Україну представляв гурт "Greenjolly" з піснею "Разом нас багато", яка була неофіційним гімном Революції. Однак, аполітичне жюрі не оцінило цей вибір українців і гурт опинився аж на 19 місці.

У 2006 році Україну на пісенному від України виступила Тіна Кароль із піснею "Show Me Your Love", яка здобула 7 місце.

У 2007 році Вірка Сердючка із піснею "Dancing Lasha Tumbai" здобула для України 2 місце на пісенному конкурсі.

У 2008 році на "Євробаченні" Україну представляла співачка Ані Лорак із піснею "Shady Lady". Тоді вона посіла 2 місце.

У 2009 році Україна посіла аж 12 позицію у конкурсі. Тоді нашу країну представляла Світлана Лобода із піснею "Be My Valentine".

У 2010 році Україну на Євробаченні представляла співачка Alyosha з піснею "Sweet People", яка посіла 10 місце.

У 2011 році Mika Newton з піснею "Angel" посіла 4 місце.

У 2012 році від України виступила співачка Гайтана з піснею "Be My Guest". Вона зайняла 15 місце.

У 2013 році співачка Злата Огнєвіч із піснею "Gravity" посіла 3 місце на конкурсі.

У 2014 році на пісенному конкурсі Україну представляла Марія Яремчук із піснею "Tick-Tock". Вона посіла 6 місце.

Через анексію Криму та російсько-українську війну на Донбасі у 2015 році Україна не брала участі в конкурсі "Євробачення".

У 2016 році на "Євробаченні" Україну представила співачка Джамала із піснею про депортацію кримських татар "1944", яка принесла Україні перемогу.

У 2017 році Україні на правах переможця приймала у себе пісенний конкурс. Тоді на "Євробаченні" виступив гурт O.Torvald з піснею "Time". Вони посіли 24 місце і це стало найгіршим результатом України за весь час участі в конкурсі.

У 2018 році на конкурсі Україну представляв MELOVIN із піснею "Under The Ladder". Він посів 17 місце.

У 2019 році Україна знову не брала участь у Євробаченні через скандал, який розгорівся під час Національного відбору, в якому перемогла співачка MARUV із піснею "Siren Song".

Однак, як з'ясувалося правовласником пісні була російська компанія, а сама співачка не гребувала гастролями в країні, яка окупувала наші землі і веде неоголошену війну на Донбасі. Відтак, через збурення громадськості Україна взагалі відмовилась від участі у Євробаченні.

У 2020 році у Національному відборі переміг гурт Go_A з піснею "Соловей", але через пандемію COVID19 конкурс довелося перенести.

У 2021 році "Євробачення" відбулося і наш гурт Go_A виступив на конкурсі, але з іншою піснею "Shum".

Гурт справив неймовірне враження і посів друге місце за підсумком глядацького голосування. Однак, через оцінки жюрі у загально рейтингу наші опинилися на 5 місці.

Цьогорічний виступ України на "Євробаченні" називають одним із найкращих, адже гурт заспівав цілковито українською мовою і вразив світ сильним народним вокалом солістки гурту Катерини Павленко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ