Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

28 вересня: День істини для Кремля

Офіційний звіт Міжнародної слідчої групи – стосовно знищення 17 липня 2014 року авіалайнера Boeing 777 рейсу МН17 компанії Malaysia Airlines біля Тореза Донецької області – буде опублікований 28 вересня 2016 року. Слідчі назвуть точне місце запуску ракети, яка знищила літак, – із посиланням на дипломатичні джерела повідомило видання «The Guardian».

Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), яка веде розслідування у справі про збитий авіалайнера Boeing 777 рейсу МН17 над східною частиною України, дійшла висновку, що пасажирський літак збили ракетою, випущеною з території, яка була підконтрольна проросійським сепаратистам. Спільна слідча група, під керівництвом голландських слідчих, збирає докази для можливого кримінального процесу в справі про збитий Boeing 777. У цю групу також входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії та України.

Доповідь має за основу попередні висновки Ради Безпеки Нідерландів (DSB). Експерти DSB дійшли висновку, що літак збили ракетою із установки «Бук» російського виробництва. Ця система є на озброєнні як у Росії, так і в Україні.

За даними джерел «The Guardian», у доповіді міжнародні слідчі назвуть точні координати місця пуску ракети. Співрозмовники британського видання вважають, що це місце знаходилося на території неподалік міста Сніжне, яке на той момент було підконтрольне прокремлівським сепаратистам.

Крім того, слідчі працювали над сценарієм, згідно з яким установка «Бук» належала 53-й зенітно-ракетній бригаді російських сил ППО. Раніше Міжнародна група цивільних журналістів Bellingcat, працюючи з відкритими джерелами, встановила, що цю установку привезли на територію України із Курської області.

Слідство Міжнародної слідчої групи має у розпорядженні супутникові дані, які надали США, і численні свідоцтва – відео і усні – переміщення установки «Бук» по території, яку контролювали прокремлівські сепаратисти.

Роберт ван де Рур, голландський дипломатичний експерт, розповів виданню «The Guardian», що слідчі не змогли встановити імені «того  хлопця, який натиснув кнопку на пусковій установці». Проте слідчи  відомі імена 20 російських військовослужбовців, які приналежні до «широкого кола підозрюваних», іншими словами – які обслуговували  установку «Бук» 53-ї зенітно-ракетної бригади російських сил ППО.

За двоє діб до публікації доповіді Міжнародної слідчої групи, представники російського Міністерства оборони зробили спробу заздалегідь спростувати висновки міжнародного слідства про запуск ракети із території біля міста Сніжне.

Виробник «Бука» корпорація «Алмаз-Антей», що також займається і обслуговуванням цивільних радарів, раптом виявив архівні дані РЛС, яка була на чергуванні у день катастрофи Boeing 777. Згідно з даними архівних файлів, у  районах, що знаходяться на схід від місця падіння лайнера, запусків ракет не зафіксовано.

Літак Боїнг 777 збили над східною частиною України. Його уламки впали у районі села Грабове. Всі пасажири та екіпаж загинули. Після падіння лайнера Boeing 777, майже відразу, ЗМІ сепаратистів і російські медіа радісно поширювали інформацію, що «шахтарі і трактористи» зуміли збити український військово-транспортний літак Ан-26.

Лише згодом, побачивши уламки й зрозумівши, що це був не військовий, а цивільний літак, сепаратисти і Росія в унісон почали заперечувати свою причетність до катастрофи  Boeing 777.  Водночас вони почали тиражувати різні фантастичні версії, зокрема і про атаку на цивільний лайнер українського штурмовика Су-25, і про запуск ракети з українського «Бука» із району села Зарощенське, що в Донецькій області.

Тим часом міжнародна об'єднана слідча група (JIT) провела у Фінляндії секретні тестові запуски ракет. Нідерландська газета «De Telegraaf» повідомила, що запуски зроблені з метою визначити, якою саме зброєю збили літак. Результати тестів показали: авіалайнер  збили із російського «Бука», а не з українського, як стверджують у Москві. Раніше такого ж висновку дійшла  інша група незалежних  голландських експертів.

Місце і час проведення експериментів не називали. Інформаційне агентство STT лише повідомило про факт проведення експериментах на території Фінляндії, – зазначило інтернет-видання Уle.

Стратегія звинувачення, за даними джерел інформаційного ресурсу, поступово змінюється. Судове переслідування підозрюваних у знищенні авіалайнера стане можливим, коли буде оприлюднено остаточну доповідь об'єднаної слідчої групи, куди входять представники Нідерландів, Бельгії, Австралії, України, Малайзії та Євроюсту (агентство Європейського союзу).

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ