Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

5 ознак деградації сучасного суспільства

Немає нічого поганого в «розвантажувальних» днях, коли хочеться просто поніжитися пару тижнів на пляжі, почитати книги і виспатися. Більше того, такі дні інколи просто необхідні для того, щоб відпочити від рутини і набратися сил для нових ідей. Але що робити, якщо це стало закономірністю?
5 ознак деградації сучасного суспільства

Людина завжди повинна розвиватися і прагнути до нових вершин. Як тільки ми перестаємо займатися інтелектуальним, соціальним і духовним розвитком, наш мозок починає деградувати. Запускається процес прокрастинації. Що ж це таке і як зрозуміти, що людина марнує своє життя? Існує декілька ознак деградації. Саме про них ми сьогодні поговоримо.

СТВОРЕННЯ ОБРАЗУ «УСПІШНОЇ» ЛЮДИНИ

Соціальні мережі, серіали і навіть книги: все це формує у нас ідеальні образи, які ми беремо за взірець. Найчастіше під їх вплив потрапляють молоді люди у віці від 20 до 35 років. Дорогі авто, спортивні фігури, ідеальна зовнішність, шикарний відпочинок: все це ми бачимо щодня, коли відкриваємо той же Instagram. Соціальна мережа буквально кишить фотографіями розкоші і запаморочливого успіху. Але чи варто порівнювати себе з цими світлинами? Можливо, слід припустити, що перед вами не успішна людина, а лише кріпак-невільник, який залежить від своїх статусних маркерів?

Психологи вважають, що соціальні мережі — це ілюзія. «Хибне або викривлене сприйняття інформації, яку інші користувачі розміщують про себе в соцмережах, схиляє багатьох людей до помилкових суджень про них і їх життєвий успіх. Більшість вражень про розкішний відпочинок, класні вечірки і дорогий одяг людей у стрічках новин соцмереж — лише ілюзія », - цитує портал TCH.

На їхню думку, якщо копнути трохи глибше, то ця «успішна» людина настільки глибоко заховала всі свої справжні мрії, що перетворилася на людиноподібну істоту, для якої важливе лише визнання оточуючих.

ПРИСТРАСТЬ ДО АЛКОГОЛЮ І АЗАРТНИХ ІГОР

Не існує кращого засобу для деградації, ніж алкоголь і азартні ігри. А якщо ці два засоби використовуються одночасно, наслідки можуть бути катастрофічними. Науково доведено, що будь-яка доза алкоголю, навіть один нешкідливий келих вина, вбиває клітини мозку. Жодні терористи, війни і природні стихії ще не забрали стільки людських життів, скільки це зробила «пляшка». Алкоголь робить людину дурною, вразливою і хворою, причому як фізично, так і психологічно.

Що стосується азартних ігор, то це порівняно новий бич суспільства. Різні онлайн-казино з'явилися кілька років тому, але вже встигли довести до деградації чимало особистостей. Як повідомляють експерти у сфері азартних ігор, азартні ігри — це теж свого роду прокрастинація, яка забирає у людей не тільки цінний час, а й гроші. Психологічних розладів, на жаль, також не оминути.

СЕКС І НАСИЛЬСТВО ЗАМІСТЬ ЛЮБОВІ

Не секрет, що сексуальні інстинкти є одними з найсильніших. Відповідно, тема сексу може впливати на людину. Більш того, статевий інстинкт — це наша темна, тваринна частина особистості, яка ретельно стимулюється засобами масової інформації, рекламою, комп'ютерними іграми і навіть художньою літературою. Ділянка нижчого і несвідомого пов'язана якраз зі звіром, з його інстинктами, з насильством і страхом. Проблема полягає в тому, що суспільство намагається нав'язати думку, що любов — для слабких, а секс з різними партнерами — це свобода вибору. Психологи ж упевнені в зворотному. З їхньою думкою ви можете ознайомитися тут. Думки різні, але всі вони зводяться до одного: сексуальна свобода замість любові — це неприродно.

ВІДСУТНІСТЬ СІМЕЙНИХ ЦІННОСТЕЙ

Частково цей пункт має відношення до попереднього, але має свою специфіку. Якщо секс і насильство замість любові шкодить лише певній особі та її вузькому колу спілкування, то руйнування сімейних цінностей загрожує знищенням всієї національної культури. Скотиняча поведінка і егоїзм — це лише деякі наслідки відсутності у особи здорових сімейних цінностей.

Сьогодні інститут сім'ї страждає від глобальної кризи. Кількість сімей в Україні постійно зменшується. Все більше чоловіків і жінок ставлять в пріоритет кар'єру і особисті інтереси, замість сім'ї. Статистика сумна: жінки частіше за чоловіків не бажають створювати сім'ю. Це і є деградація особистості, а саме її природних установок.

ІНФАНТИЛЬНІСТЬ ПІДЛІТКІВ

Для психологів донині залишається загадкою, чому батьки стали виховувати своїх дітей за схемою інфантильної поведінки. Іншими словами, сучасні батьки все частіше навмисно відтягують дорослішання своїх дітей. Напевно для вас не новина те, що багато підлітків, а то й молодь, віком 18–25 років, сидять на шиї у своїх батьків. Батьки, самі того не розуміючи, не дають своїм нащадкам розвиватися і брати відповідальність за своє життя. На результат не прийдеться довго чекати: сучасне покоління активно деградує.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ