Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

8 березня: Свято українських жінок чи День радянської жінки

Сьогодні в Україні по-різному ставляться до такої календарної дати як 8 березня. Для когось — це свято весни, хорошого настрою, теплих почуттів і усмішок, для когось — звичайнісінький будень, ще для когось — просто вихідний. Як би там не було, але у деяких країнах світу цей день називають Міжнародним жіночим днем.
  Початково Міжнародний жіночий день був днем протесту проти дискрімінації жінок. Традиція відзначати його 8 березня була закладена демонстрацією, яку провели 8 березня 1857 року робітниці текстильної промисловості в Нью-Йоркуна знак протесту проти нестерпних умов праці та низької заробітної плати. Поліція разігнала цю демонстрацію. В наступні рокі демонстрації жінок часто приурочувалися до цього дня.
Так, 8 березня 1908року в Нью-Йорку 15 тисяч жінок вийшли на демонстрацію, вимагаючи підвищення зарплатні та надання виборчого права. Для закріплення традиції рішенням Соціалістичної Партії США (28 лютого 1909) і Соціалістичного Інтернаціоналу (1910 Копенгаген, за ініціативою славетної німецької революціонерки Клари Цеткін) день 8 березня було проголошено Міжнародним Жіночим Днем. В резолюції, запропонованій Кларою Цеткін, зокрема, зазначалось, що у повній відповідності з класово свідомими політичними профспілковими організаціями пролетаріату в кожній країні соціалістки всіх країн щорічно проводять Жіночий день, який в першу чергу слугує агітації за надання жінкам виборчого права. Ця вимога має бути висунена як складова частина всього жіночого питання в цілому і у повній відповідності з соціалістичними поглядами. Жіночому дню слід повсюдно надавати міжнародний характер, і він всюди має бути старанно підготовлений.
У зв’язку з цим багато українських жінок не визнають День 8 березня, як свято, вважаючи його чужим, соціалістичним або ж радянським. Але, не зважаючи на це, значна частина українських жінок вже ж таки відзначає цей день, вважає його своїм, жіночим, днем, коли жінкам дарують квіти, подарунки, гарні слова та усмішки; днем, коли чоловіки можуть підкреслити свою увагу, любов, підтримку і турботливість прекрасній половині людства — жінкам.
Як святкуюють і чи святкують взагалі львівські жінки День чи свято 8 березня — кореспондент «Гал-info» вирішила з’ясувати. І ось, що з того вийшло.
Депутат Львівської міської ради та власниця модельної фірми «Дім Руша Полякова» Руша Полякова, вважає 8 березня — Святом весни, днем гарного настрою і гарного спілкування. Зазвичай, вона святкує 8 березня у колі друзів або у колі сім’ї.
Натомість ще один міський депутат Віра Лясковська цей день не відзначає, але ставиться до нього спокійно. «Це не є свято, яке я ношу своєму серці. 8 березня — це свято Клари Цепкін. Я особисто віддаю перевагу святкуванню Дню матері. Я навіть сказала своїм синам, щоб вітали мене не на 8 березня, а на Свято матері. Якщо ж мені даруюють квіти, то зазвичай дякую і усміхаюся. Зокрема, сьогодні мені подарував квіти Юрій Кужелюк. Зрештою, коли чоловіки вітають жінок, то це добре», — зазначила Віра Лясковська.
Не святкує Міжнародний жіночий день і директор інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» Ірина Ключковська, оскільки вважає 8 березня — радянським святом. «Для мене справжнім святом є Свято матері», — зазначила вона.
Спокійно ставиться до 8 березня і Галина Дорощук, начальник управління культури і туризму Львівської ОДА.  «Для мене дні, які відзначені в календарі як свято, не є такими аж святковими днями, оскільки для мене є свято тоді, коли є хороший настрій, хороша погода. Я не відзначаю День 8 березня як свято, але водночас ціную його як традицію, адже жінки і чоловіки хочуть святкувати цей день. Жінкам приємно, що їм кажуть добрі слова, даруюють квіти. А чоловіки в цей день мають нагоду підкреслити особливу увагу своїм жінкам. Я до цього свята ставлюся спокійно, але не байдуже. Я не вважаю його радянським святом, хоча воно й сформувалося у радянські часи, але воно несе елементи добра, хороший позитивний настрій. Це незаполітизоване свято. Крім того, є речі які пережили наші батьки і ми в цьому виросли і це хороші спогади», — розповіла Галина Дорощук.
Директор департаменту житлово-комунального господарства Львівської міськради Марія Желіско відзначатиме 8 березня, але… на роботі. Вирішуватиме в цей день виробничі питання.
Працюватиме у Міжнародний жіночий день і відомий український модельєр Оксана Караванська, оскільки в цей день, за її словами, завжди багато роботи, адже відбувається підготовка до «Тижня моди».
Як бачимо, українські жінки по-сучасному святкуюють 8 березня — на роботі. А це ще раз підкреслює їхню працелюбність, простоту і невибагливість. За це українських жінок напевно і люблять українські чоловіки.
 
 
 
Підготувала Ірина Курій
 
 
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ