Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Американського «тигра» побито, попереду - російський «вовк»

У Гамбурзі Володимир Кличко відправив у нокаут Тоні Томпсона в 11 -му раунді

Фаворитом поєдинку був Володимир Кличко, але офіційний претендент на чемпіонський титул за версією WBO 36-річний Тоні Томпсон виявився "міцним горішком". Залишається лише дивуватися тому, що чорношкірі американці можуть розпочати професіональні заняття боксом у 27 (!) років і мати при цьому шанси на титули та відповідні гонорари. Наш же чемпіон, який на рингу ледь не з дитинства, у "профі" прийшов після олімпійського титулу в "аматорах". Теоретики, з якими довелося спілкуватися напередодні цього чергового захисту титулу, були одностайними саме в цьому - наш хлопець на дві голови вище у "техниці-тактиці" за хулігана з вашингтонських вулиць, тому не може програти. Проте, майже всі згадали улюблену фразу першого в історії чемпіона СРСР з Києва Віталія Бендаловського, яка стала крилатою: "Не відвертайся, бо проґавиш найцікавіше!". "Найцікавішим" у боксі є нокаут, після якого не всім дано повернутися на ринг. Володимир, на момент виходу на ринг арени в німецькому Гамбурзі, мав три такі поразки, тоді як його суперник лише одну.
ПОРІВНЯНО з попереднім поєдинком проти "лівши" Ібрагімова наш боксер здивував тим, що "поліз вперед". "Лівша" Тоні, як і обіцяв, шукав щастя в атаці. Пам'ятаючи, що П'юрітті та Сандерсу Володя програвав саме тоді, коли "ліз на рожон", стало не на жарт моторошно, тим більше, що відеоповтори чітко показували, що українець відчутні удари таки пропускає. Ще тривожніше після трьох раундів стало, коли славнозвісний американський арбітр Кортес ніяк не реагував на удари Томпсона по печінці та нижче пояса під час "клінчів". Окрім того, рефері зобов'язаний був дати попередження за ще одну брудну тактику багатодітного американця, (нагадаємо, у Томпсона семеро дітей!). У другому раунді він просто "боднув" головою Кличка і звісно зробив йому розсічення багатостраждальної правої надбрівної дуги. Несподіванкою для багатьох стала саме ця обопільна активність боксерів у перших трьох раундах. Саме під час них і виникало побоювання, що знову станеться щось на зразок синдрому "Коррі Сандерса". Володимир пропускав деякі бокові удари Тоні, але вистояв, що дає тепер навіть найсуб'єктивнішим боксерським експертам визнати очевидне: про "скляне підборіддя" Кличка-молодшого можна забути раз і назавжди. Якщо взяти комплекс позитивних рис великого суперваговика, то навіть Леннокс Льюїс мусить визнати, що ним сьогодні є українець Володя. "Доктор Сталева кувалда" до своєї радянської техніки, потужності й фізпідготовки додав те, що раніше було властиве лише чорношкірим американцям - вміння тримати удар! Після "понтових" перших трьох раундів Кличко без пафосу перейшов на системну обробку примітивного, але ефективного захисту Томпсона.
Тоні просто тримав високо перед обличчям свої рукавички, а Володимир, не відкриваючись, цей блок раз за разом пробивав. Суперник час від часу відповідав "вулично-сільським" відмахуванням у стилі "боковий з розмаху". Інколи такі "удари відчаю" таки доходили до носа українця, але він справді став більш стійким.
Коли вже усе просувалося до перемоги нашого боксера за підсумками суддівських оцінок і 12 раундів, у чому мало хто сумнівався, сталося несподіване - чорношкірий витривалий боєць, якого до поєдинку готував найкращий фахівець з фітнесу в США, почав здавати фізично. Річ не у тім, що Вова невимушено наступив йому на ногу, а у тому, як важко Тоні після цього "борцівського" падіння підводився. Врешті-решт, Кличко поставив крапку в 11-му раунді тим, що завдав несподіваного для суперника, який звик до ліворуких джебів, правого бокового. Щоправда, Тоні підвівся до завершення "рахунку", але Джо Кортес, подивившись йому у вічі, бій припинив.
Найголовніше у перемозі Володимира - він спромігся стулити пельку скептикам, які не вважали його "справжнім чемпіоном". Наш боксер ніби пішов на зустріч своїм "шанувальникам" і провів бій у агресивно-відкритому й, відповідно, ризикованому стилі. Льюїс, який сидів у залі, уперше за багато років визнав: "Кличко сьогодні є найсильнішим супер-ваговиком за усіма аспектами". Якщо вже такий старанний вашингтонський "Тигр" не зміг зірвати з голови українця корони, то сам Бог велів тепер реалізувати 4 жовтня у новій 17-тисячній арені Гамбурга мрію братів - одночасне володіння усіма поясами. Нагадаємо, на цю дату заплановано поєдинок Віталія з "нігерійським жахом" Семом Пітерсом за пояс WBC, а Володимир міг би цього ж вечора побити російського офіційного претендента за версією IBF - Олександра Повєткіна. Про свої найближчі перспективи Кличко-молодший висловився виважено: "Олександр здобув першу позицію в рейтингу IBF, тож до кінця року я з ним повинен зустрітися. Він молодий і перспективний боєць, до того ж став олімпійським чемпіоном, а це багато про що свідчить. Це буде дуже цікавий поєдинок. Мені подобається бути професіоналом - після багатьох років тренувань та поєдинків я цей досвід хочу використати для досягнення найвищої мети. Вважаю, у мене ще є 2-4 роки у спорті, які присвячу тому, щоб здобути ті два титули, якими ще не заволодів. У мене ще є час, щоб стати абсолютним чемпіоном".
І поєдинок вийшов таким видовищним і напруженим саме тому, що до 11 -го раунду ніхто не знав переможця. Недаремно два останні раунди називають "чемпіонськими" - саме в такі моменти даються взнаки мистецтво, майстерність, досвід, якими володіє чемпіон. Володимир у 11 -му додав в активності, тоді як у Томпсона закінчився "порох у порохівницях".

Ігор КОРОЛЬОВ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ