Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Андрій Шкіль: Краще бути біля спідниці Тимошенко, ніж біля чиїхось мокрих штанів

Блок Юлії Тимошенко вже розпочав активну підготовку до наступних парламентських і місцевих виборів. Попри те, що самі тимошенківці заперечують, що „передвиборча кампанія” для них в повному розпалі, все ж дострокові вибори всіх рівнів — на сьогодні основна мета діяльності БЮТ. Власне, щоб добитися цієї мети, Блок Тимошенко і пішов на об’єднання з „Нашою Україною”, і якщо це об’єднання спрацює, то тимошенківці навіть готові забути все погане, що було між НУ та БЮТ у минулому. Про перспективи об’єднання національно-демократичних сил, про думку керівництва БЮТ щодо роботи членів осередку блоку на Львівщині, а також про те, що сьогодні в українській політиці важливіше: особистість чи команда – в інтерв’ю „Гал-info” з народним депутатом України, членом політради БЮТ Андрієм Шкілем.
 – Пане Андрію, хоча Ви стали народним депутатом за списками БЮТ, у велику політику Ви увійшли вже повністю сформованою і самостійною особистістю. Натомість сьогодні, як констатують деякі політологи, Вас просто не видно з-за спідниці Юлії Тимошенко. Як так сталося?
 
Я пишаюся тим, що лідером мого блоку є Юлія Тимошенко. Знаєте, краще бути біля такої спідниці, ніж біля чиїхось мокрих штанів, біля котрих зараз перебуває більшість непомітних, сірих політиків, які намагаються через ті політичні сили, в яких вони перебувають, сформувати і накопичити свій капітал та капітал своїх родин.
Коли ж говорити про те, що я втратив свою самостійність… Ні! Я не змінив своїх поглядів, я ні в чому не втратив своєї самостійності, хоча, звичайно, я є командний гравець. І доти, доки мої погляди повністю збігаються з поглядами тієї політичної сили, до котрої я належу, я в ній перебуватиму. Якщо перестануть співпадати, моя поведінка зміниться, але зараз проблем немає, і я мають можливість впливати як на прийняття рішень, так і на позицію і нашої фракції у Верховній Раді, і самого блоку в тих напрямках, в яких я хочу впливати і в яких я вважаю себе фахівцем. Отож мій вибір абсолютно свідомий і дуже корисний для мене як політика. Я переконаний, що якщо я можу якось долучитися до розбудови України, то власне тільки через свою політичну силу. Завтра настане період укрупнення політичних сил і особистість в політикумі значитиме значно менше, ніж команда.
 
– Колись Ви були куратором БЮТ на Львівщині, потім з’явилася  інформація, що ці функції у Вас начебто забрали. Наскільки Ви зараз володієте ситуацією в обласному осередку блоку і чи не ображає Вас те, що Степан Курпіль, який прийшов в блок значно пізніше за Вас, нині фактично взяв на себе контроль над ЛОО БЮТ?
 
Поки що я залишають куратором Блоку Юлії Тимошенко у Львівській області. Я маю значний вплив на ситуацію в області і володію досить повною інформацією, що тут відбувається.
Що ж до Степана Курпіля, то не треба мене провокувати… Ми з ним в прекрасних стосунках. Львівщина – це величезна територія і тут можуть себе комфортно почувати не те що два, але і чотири чи п’ять політичних лідерів однієї політичної сили. Ми з паном Курпілем, кожен в міру своїх можливостей, впливаємо на ті процеси, на які на Львівщині можна впливати з позиції народного депутата. Я, звичайно, маю трошки більший досвід, я вже є досвідченим народним депутатом, маю певні здобутки у своєму виборчому окрузі, певні можливості, які я реалізував, певні проекти, які вже успішно завершилися, тому я готовий поділитися своїми здобутками і зі Степаном Курпілем, і з іншими молодими народними депутатами.
 
– Керівництво „Батьківщини” неодноразово скаржилося на львівських партійців. Чи є зараз якісь претензії, зокрема особисто в Юлії Тимошенко, до когось із членів обласної організації партії. Якщо так, то до кого?
 
Політична сила, яка не має хоч якихось претензій до когось зі своїх партійців, – це нонсенс, це дуже малоймовірно. Завжди можна працювати краще, завжди можна роботи більше і завжди можна копати глибше…
Зараз, поки не відбулося об’єднання блоку „Наша Україна” та Блоку Юлії Тимошенко у всіх радах Львівської області, ми не несемо прямої відповідальності за те, що відбувається, але ми, звичайно, несемо відповідальність як політична сила за своїх представників, які делеговані до різних рівнів влади. Тому я вважаю, що зараз дуже важливо мати не претензії до своїх членів, але чітко ставити завдання і контролювати їх виконання. Завдання до місцевих органів влади в нас є дуже-дуже вузькі, бо місцева громада краще знає як впорядкувати ситуацію. Ми всі дуже позитивно ставимося до збільшення ролі місцевого самоврядування і передачу 90% функцій, насамперед йдеться про економічні функції, саме місцевим органам. Однак сьогодні на перший план для всіх виходить загальнонаціональна політика, бо підняли ціни на газ і страждає вся Україна. БЮТ, як політична сила, бере на себе відповідальність, щоб пом’якшити страждання звичайного пересічного українця, хоча б трошки знизивши необґрунтовані тарифи на тепло. Добитися зниження тарифів – це є завдання як керівництва блоку, так і наших обласних осередків. Отож ми спільно маємо цього добиватися.
 
– Пане Андрію, якщо говорити про об’єднання „Нашої України” та БЮТу… Наскільки серйозно Ви особисто розцінюєте такий союз, чи є щось таке, що може в черговий раз розсварити обидві політичні сили?
 
Це дуже тонке питання… і я втішений, що ми зараз на доброму шляху і треба постукати по дереву, щоб це об’єднання вдалося, було конструктивним та об’єктивним і призвело до необхідного для України результату — дострокових виборів. Якщо об’єднання національно-демократичних сил спрацює, повірте, все решта, що було раніше, буде забутим і затертим пилом історії, бо якщо ми зараз почнемо згадувати минуле… Поки що для цього нема причин. Звичайно, це можна роботи, але ми ніколи не були прихильниками з’ясування, чий батько сильніший або в кого більше протерті коліна… Ми вважаємо, що цього не треба робити.
 
– Віктор Ющенко нещодавно заявив, що він готовий очолити НСНУ. Як Блок Тимошенко ставиться до цього і як, на Вашу думку, це вплине на співпрацю обох політичних сил?
 
Віктор Ющенко зараз зайняв конструктивну позицію щодо об’єднавчих процесів національно-демократичних сил. Ця позиція є правильна, я її підтримую та схвалюю, і я втішений тим, що глава держави нарешті прийняв таке необхідне для всіх рішення.
 
– Зараз БЮТ активно формує списки кандидатів в депутати до місцевих рад на наступні вибори. Для чого це, адже ще не відомо, чи відбудуться дострокові вибори. Можливо, у такий спосіб блок просто намагається тримати у страху своїх місцевих депутатів?
 
Зараз БЮТ не формує списки… Зараз БЮТ займається реалізацією закону про імперативний мандат… Ось чим ми зараз займаємося. Вивчаються обставини, як хто працює і чи ефективною є робота наших депутатів, як у тих радах, в яких вони є, так і на округах, за якими вони закріплені, а це, звичайно ж, вплине в подальшому на формування виборчих списків, бо вибори до місцевих органів влади за будь-яких обставин будуть достроковими. Навіть якщо до вибори до Верховної Ради відбудуться завтра, то вже через рік будуть вибори до місцевих рад. Це буде наслідком змін до Конституції, які в будь-якому випадку треба вносити, тому що треба відійти від старої совєтської системи, мають керувати не совєти, а місцеві громади.
 
– Якщо говорити про закон про імперативний мандат, пане Андрію, чи є серед депутатів Львівщини ті, хто можуть позбутися своїх місць в радах у зв’язку із вступом в дію цього закону?
 
За моїми даними, поки що таких немає.
 
– БЮТ дуже часто наголошує на необхідності дострокових парламентських виборів. Що Вам дає впевненість твердити, що вони відбудуться?
 
Я кажу, що відбудуться дострокові вибори до місцевих рад. Що ж стосується Верховної Ради, то все залежиться від того, як ми спрацюємося з „Нашою Україною”. Якщо все буде добре і цей союз вдасться, то ми обов’язково доможемося дострокових парламентських виборів. Тим більше, що це і є чи не найосновніша мета національно-демократичних сил.
 
Розмовляла Оксана ЛАБОЙКО
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ