Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Андрій Волокитін: Шаховий чемпіонат у Львові здатний на сюрпризи

Сьогодні, 3 грудня, у Львові стартує фінал чемпіонату України з шахів. Родзинкою чоловічого турніру, у якому візьмуть участь майже усі найсильніші шахісти України, стане участь чемпіонки світу стриянки Марії Музичук. У першому турі їй протистоятиме олімпійський чемпіон 2004 року львів’янин Андрій Волокитін. Напередодні старту престижного турніру у Львові кореспондент Гал-інфо поспілкувався з Андрієм Волокитіним.
http://malin-chess.at.ua

Андрію, у першому турі ти зіграєш з Марією Музичук. Наскільки ти задоволений жеребкуванням?

Від гравців тут нічого не залежить, це елемент удачі. Якщо потрапляєш у перші шість номерів, то на турнірі на одну партію більше граєш білими фігурами. Уже вчетверте беру участь у чемпіонаті України, який проходить під егідою федерації шахів України, і вчетверте поспіль турнір розпочинатиму чорними фігурами. Така у мене вдача (сміється). Це стабільність.

Кажуть, що стабільність у будь-якому виді спорту – це ознака класу…

Хотілося б у це вірити. Не здивую нікого, якщо скажу, що хотів на одну партію більше зіграти білими фігурами.

Кого хотів з суперників у першому турі?

Готувався до усіх суперників. Не було принципово, з ким грати і з ким не грати у першому турі. Жеребкування лише може посприяти в тому, аби на одну партію білими фігурами грати більше.

Що скажеш про гру Марії Музичук?

Вивчав її як суперницю. У цій партії буду показувати усе, на що здатний. Загалом, готувався до кожного суперника індивідуально.

Участь Музичук додасть родзинки в чоловічому турнірі?

Завтра ми це і побачимо (сміється).

Як тобі рівень учасників чемпіонату України?

Якщо брати рейтинг, то на турнірі не вистачає Василя Іванчука, Руслана Пономарьова, Павла Ельянова. Чому вони не беруть участь на турнірі у Львові, сказати не можу. А в загальному рівень турніру та учасників на дуже хорошому рівні.

Наскільки тобі важливо, що чемпіонат України проходить у рідному для тебе Львові?

Як то кажуть, вдома і рідні стіни допомагають. Приємно і водночас цікаво брати участь у чемпіонаті України у Львові. На матчах у мене будуть свої вболівальники, перш за все, це моя дружина. Загалом, звик грати, коли з рідних близько нікого немає, а коли поруч є вболівальники, для мене це маленький плюс.

Як загалом готувався до чемпіонату України?

Вивчав кожного суперника, аналізував їхні партії та дебюти.

У якому турнірі брав участь востаннє?

Чемпіонат світу зі швидких шахів та бліцу. Він пройшов у Берліні на початку жовтня. Там виступив невдало, оскільки не вдалося потрапити до числа призерів. Перед турніром у Берліні грав на Кубку світу у Баку. Там також виступив невдало. В цьому році також брав участь у чемпіонаті Європи, на якому зумів кваліфікуватися на Кубок світу. Турнір в Єрусалимі вважаю для себе вдалим, адже потрапив у топ-10 кращих гравців. 

Коли невдало виступаєш на турнірах, чи не вибиває тебе це з шахової колії? Не виникає бажання зав’язати з шахами на професійному рівні?

Якщо граю невдало, то маю поганий настрій. Щодо шахів, то уже давно визначився зі своєю професією. Шахами займаюся з 9 років.

У якій формі перебуваєш зараз? Готовий виграти чемпіонат України знову?

Готовий потрапити до призерів. А далі уже побачимо. Змагання можуть бути непередбачувані. На мою думку, турнір доволі рівний. Можуть бути сенсації, вистрелити може будь-хто.

Як зазвичай тренуєшся?

Багато часу проводжу за комп’ютером. Там є різні бази, а також програми, які прораховують різні варіанти різних позицій на шаховій дошці. Не слід також забувати старий спосіб занять – літературу. Я стараюся поєднати і комп’ютер, і книжку. У книжках можна зустріти цікаві думки та поради шахістам.

Чи є у тебе особистий тренер?

Немає. Якщо є необхідність, то проводжу збори з конкретним шахістом. Для прикладу, до чемпіонату Європи готувався з Олександром Іпатовим, який родом зі Львова, але виступає за Туреччину. Також збори проводив і з іншими відомими гросмейстерами.

P.S. Фінал чемпіонату України з шахів серед чоловіків відбудеться у Львові у готелі «Вольтер» (вул. Липинського, 60а). Партії першого туру відбудуться у четвер, 3 грудня. Початок партій – о 15:00. Що цікаво, у Львові також відбудеться фінал чемпіонату України з шахів серед жінок. Відкриття турніру відбудеться у п’ятницю, 4 грудня, у приміщенні Львівської міської ради о 18:00. Обидва фінали чемпіонату України серед чоловіків та жінок є одним з етапів підготовки Львова та Федерації шахів України до матчу за світову шахову корону між стриянкою Марією Музичук та китаянкою Хоу Іфань. Цей матч розпочнеться 1 березня у Палаці Потоцьких у Львові.

Розмовляв Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ